Днес е Световен ден на туризма

Животът

27-09-2018, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца на годината

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември вече 38 години. Решението за учредяването му влиза в сила през 1980, когато е приет и уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO).
Всяка година Световният ден на туризма е посветен на конкретна тема
Някои от темите през годините са били: "Приносът на туризма за опазване на културното наследство, световния мир и взаимното разбирателство", "Туризмът и качеството на живот", "Най-доброто пътуване: добри гости и добри домакини“," Екотуризмът - ключ към устойчиво развитие "," Пътуване и транспорт: от въображението на Жул Верн до действителността на 21 век”…

 

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с  8,1% в сравнение със същия период на 2017 г., сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ).

През двата летни месеца юни и юли постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд. евро, което е ръст от 6,4 на сто, съпоставено със същите месеци на миналата година. Само за месец юли приходите от международните туристически пътувания надхвърлят 730 млн. евро, като се увеличават с 5,3% спрямо съответния месец на предходната година.

Данните за приходите от чуждестранни посещения са поредното доказателство, че туризмът в България се развива изключително успешно. Те показват, че съвместните усилия на туристическата администрация, бранша и местните власти позиционират страната ни сред дестинациите, предпочитани от туристите за почивка и екскурзия, коментира министър Николина Ангелкова.


Според данни на Световната организация по туризъм, хората, прекосяващи международните граници с цел туризъм ще бъдат… 1,8 милиарда през 2030 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов