Великотърновски ученички представиха България в първата международна Майкрософт конференция

Животът

28-09-2018, 11:22

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът в Атина бе посветен на технологиите и изкуствения интелект

Петнадесет момичета от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" (Разград), СУ "Цар Симеон Велики" (Видин), Американски Колеж Аркус (Велико Търново), ГПЧЕ "Ромен Ролан" (Стара Загора), СУ „Проф. Др. Асен Златаров (Първомай) и СУ „Васил Левски“ (Елин Пелин) взеха участие в първата международна Майкрософт конференция, която цели да повиши информираността сред момичета в гимназиална възраст относно значимостта и бъдещето на технологиите в областта на изкуствения интелект.

 

Събитието „Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world” („Алис предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе начина, по който виждаме света“) се проведе в Атина. То привлече над 160 участнички на възраст между 15 и 17 години от региона на Централна и Източна Европа, които са подбрани на конкурсен принцип от над 400 желаещи да се включат. Основна тема в програмата беше насърчаване на интереса към кариера в т.нар. STEM дисциплини (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технологии, инженерство и математика).

 

Конференцията е част от мащабна програма на Майкрософт, която ще предостави възможност на младите момичета по-добре да разберат как изкуственият интелект (AI) влияе на настоящето и може да промени бъдещето чрез технологиите. С участието на международни лектори, интерактивни събития и работилници  Майкрософт помогна на участниците в Alice envisions the future да разберат в детайли възможностите, които AI създава, и им осигури безценен опит и умения.

 

Според последните проучвания на Майкрософт, въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42% от момичетата заявяват, че обмислят кариера в STEM. Сред обясненията за тази тенденция е фактът, че 60% от респондентите смятат, че жените, работещи в областта на STEM, биват дискриминирани.

 

Друг ключов фактор за това дали момичетата проявяват интерес към STEM е наличието на модел за подражание. Изследване на Майкрософт, публикувано през 2018 г., сочи, че броя на момичетата, които развиват интерес към STEM, почти се удвоява, когато имат модел за подражание  -  26% от момичетата без ролеви модели отчитат интерес към STEM в сравнение с 41% от респондентите, които заявяват, че имат модел за подражание. Тенденцията се простира извън класната стая, като 51% от момичетата, които имат модел за подражание, обмислят бъдеща кариера в STEM.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)