60 години хандбал се отбелязват в Свищов

Спорт

28-09-2018, 13:50

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За да уважи празника, в родния си град пристигна играещата в Барселона Лора Сарандева

В първия ден от празниците „Свищовски лозници `2018” тържествено бе отбелязано и навършването на 60 години от навлизането на хандбалния спорт в Свищов и България. Много почитатели на хандбала, бивши и настоящи състезатели, се събраха в спортен комплекс „Свищов”, за да се поздравят за празника.

За честването на годишнината в родния си град се завърна и една от най-титулуваните ни национални състезателки Лора Сарандева, която в момента играе в първодивизионния тим „Гранойерс” (Барселона).

На тържественото честване присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, ресорният заместник-кмет Борислав Замфиров и други гости.

С едноминутно мълчание бе отбелязана почитта към Генчо Гешев – основоположник на хандбала в Свищов и България.

Пред многобройните присъстващи в хандбалната зала на спортен комплекс „Свищов” своето уважение и признателност изказа кметът Генчо Генчев. Той благодари на всички бивши и настоящи спортисти на Свищов за тяхната отдаденост, пример и за това, че не спират да прославят името на града ни по цял свят. Генчо Генчев специално благодари на Димитър Сарандев – президент на ХК „Нове-1999”, на неговата дъщеря и най-известна наша състезателка Лора Сарандева, както и на треньорите на свищовския клуб Величка Плачкова и Христо Христов.

Благодарност за организираното събитие и поздравления към всички участници в тържественото честване изказа Йордан Христов – първият капитан на мъжкия отбор на Свищов. Поздравителен адрес прочете и представителят на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” Асен Атанасов.

Организаторите от Община Свищов връчиха специално изработени юбилейни плакети на много бивши и настоящи свищовски хандбалисти, както и на хора, спомогнали за развитието на този спорт.

Програмата продължи с приятелски хандбални срещи между отборите на Белене и Свищов, а по-късно се изигра и демонстративен мач между ветераните.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)