Заключителен семинар по програма Еразъм + се проведе в СПГ „Алеко Константинов“

Мисия

29-09-2018, 13:00

Снимка:

СПГ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участници в мобилността бяха ученици от единадесети клас

В СПГ „Алеко Константинов” се проведе заключителния семинар по програма Еразъм+, Проект „Практическо – ориентирано обучение с европейско качество”. Участници в мобилността бяха ученици от единадесети клас в гимназията от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия Ресторантьор. Те проведоха своята производствена практика в град Малага, Испания в рамките на три седмици. Дейностите по проекта бяха насочени основно към разширяване на професионалните знания и умения по изучаваната професия в реална работна среда, както и към развитие на по-добра адаптивност към европейския пазар на труда.

Гости на заключителният семинар бяха г-жа Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, доц. д-р Христо Сирашки – директор на Центъра по професионално обучение към Стопанска академия „Д. А. Ценов”, г-жа Татяна Друмева – секретар на Центъра по професионално обучение, представители на фирми, институции, учители, родители и ученици.

За ползите от провеждането на такава мобилност от учениците, за това какво положително влияние оказва върху тяхното личностно и професионално развитие, представи техният ръководител инж. Анета Владимирова. Освен това тя сподели, че участието в дейностите по проекта са спомогнали за формирането на стремеж за постоянно професионално развитие и усъвършенстване у младите хора. И още нещо много важно – създават се приятелства, изграждат се лидери, развиват се стойностни качества. Позитивното отношение към тях и удоволствието от това, че се справят с поставените задачи, чувството, че работа им е значима и оценена е повлияло много върху личната им мотивация.

Борислава Борисова, една от участничките в мобилността представи своя презентация, с която сподели вълненията, мислите и преживяванията на групата по време на престоя им в Испания. Момичето разказа с вълнение за трепетите на работното място, за разходките в свободното време, посещенията на различни културни забележителности, плажният волейбол с нови приятели и каране на велосипеди по крайбрежната улица. Сподели колко голямо и положително въздействие върху нея е оказало участието и в мобилността. А демонстрация на това какви готварски техники са усвоили и какви испански ястия могат да приготвят, учениците показаха като подготвиха един истински професионален кетъринг. Готвене на испанско гуакамоле, свежа салата и телешки бургер бяха демонстрирани непосредствено пред гостите. Кулминацията бе фламбирането на банан от Константин Симеонов, който бе бурно аплодиран от публиката.

На заключителния семинар инж. Веска Николова – директор на гимназията, представи и новия спечелен проект за гимназията, отново по програма Еразъм. С особена радост и гордост, г-жа Николова заяви, че от 2012 година до днес, гимназията печели и успешно реализира всяка година мобилност по Програма „Еразъм+” в страни от ЕС.

Семинарът завърши с връчване на сертификати на участниците в дейностите по проекта: от компанията, където са провели производствения си стаж, сертификат за участие от партниращата организация, Europass сертификат и сертификат от гимназията за участие в мобилността.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)