Художествена галерия „Николай Павлович” отбеляза 30-та си годишнина

Велико Търново Лайф

29-09-2018, 17:17

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Генчо Генчев обеща следващата година да се насочат усилия за цялостен ремонт и на галерията

Като част от програмата на „Свищовски  лозници `2018” тържествено бе отбеляза 30-та годишнина от основаването на художествена галерия „Николай Павлович”. Събитието бе съчетано с 41-та изложба на свищовските художници.

Тази година изложбата има рекорден брой участници – 30 автори, които представят пред свищовската общественост и гостите на града 69 творби. Посетителите на галерията могат да видят графики, иконописи, живопис с различни техники, приложно изкуство и малка пластика.

На тържественото честване на 30-та годишнина присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство” и още много гости.

Пламен Бонев – дългогодишен главен уредник на художествената галерия разказа част от нейната история. В началото картините са били съхранявани и показвани в Светиниколското училище. По-късно, след земетресението в Свищов през 1977 г., те са били преместени в друга сграда, а през 1988 г. излиза решението за създаване на галерия с името на Николай Павлович.

Днес галерията съхранява над 5000 творби от стотици автори.

Настоящият уредник на галерията Пламен Симеонов поздрави всички художници и творци, които тази година се включиха в изложбата и пожела на гостите на тържеството картините да ги заредят с много положително настроение за празничните дни.

От своя страна кметът Генчо Генчев напомни, че Общинското ръководство си е поставило за цел да възроди културния живот в общината. Градоначалникът на Свищов каза пред присъстващите, че след ремонта на Школата по изкуства, в следващата година Общината ще търси начини и средства да направи основен ремонт и на художествената галерия.

Всички творци, участвали в 41-та изложба на свищовски художници, получиха подаръци от представителите на Общината.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов