2 млрд. души или 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Животът

30-09-2018, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър Петков: Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички

Според доклад на Международната организация на труда 2 млрд. души или 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално. Констатацията в доклада е, че бедните и необразованите са изправени пред по-високи нива на неформална заетост и че равнищата на бедност са по-високи сред работниците в неформалната икономика. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на  организираната от КНСБ конференция на тема „Неформална икономика и недеклариран труд – международни, европейски и национални измерения и добри практики“.

 

Министър Петков  подчерта още, че неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички. Работещите, които сега  може и да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатените данъци и осигуровки, в бъдеще ще получават ниски обезщетения и пенсии, с които  ще бъдат на ръба на оцеляването.  Загуба търпи и цялото общество, тъй като намалените приходи от данъци и осигуровки ограничават възможностите на държавата да инвестира в жизненоважни публични системи  като здравеопазване, образование, социална и осигурителна системи. Губят и коректните работодатели, които са стълбът на българската икономика, но са принудени да търпят негативите  на нелоялната конкуренция, обясни министър Петков.  

 

Той акцентира, че превенцията и борбата с недекларирания труд са основен приоритет в управлението на България. Като примери за това министърът посочи въвеждането на регистрацията на трудовите договори, регламентирането на еднодневните трудови договори в селското стопанство, промените в Закона за обществените поръчки, с които се ограничава участието на работодатели, неизплатили на служителите си дължимите заплати, въведената от началото на 2015 г. наказателна отговорност за укриване на задължителни вноски, както и създадената наскоро възможност Инспекцията по труда да иска откриване на производство по несъстоятелност на фирми, дължащи възнаграждения. 

 

Наемането на работа без трудови договори е една от най-тревожните характеристики на трудовия пазар в Европа, което води до тежки икономически последици във вътрешния пазар на ЕС, заяви министър Петков. Той припомни, че преди четири години беше взето решение за реализиране на първата общоевропейска инициатива за ограничаване на неформалната икономика – Европейската платформа за борба с недекларирания труд, която е  добър инструмент за събиране и обмяна на мнения и добри практики с участието на всички участници в трудовия процес – държави, представители на работодателите и на работещите.

 

У нас добрият социален диалог пренася идеите на Платформата на национално ниво. А Законът за инспектирането на труда и доброто взаимодействие между различните контролни институции, гарантират непримиримостта на българската държава с неформалната икономика и недекларирания труд, каза министър Петков. 

 

Той уточни, че положителният ефект от съвместните действия води до постоянно плавно изсветляване на икономиката. Това се отчита и от Европейската комисия, която през тази година премахна препоръката към държавата за намаляване на размера на недекларирания труд в специфичните препоръки в рамките на ЕС. За този резултат ключово значение има изпълнението на единната Национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството, каза министър Петков.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)