Великотърновският митрополит Григорий благослови Свищов с „На многая лета“

Мисия

30-09-2018, 15:23

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заедно с общинското ръководство даде старт на ремонта на водопровода в града

Великотърновският митрополит Григорий посети Свищов по повод празниците на града „Свищовски лозници“ и отслужи Света литургия в обновения храм „Света Троица“. Негово Високопреосвещенство благослови жителите на града и цялата община за здраве и благополучие, а в словото си към миряните той не пропусна да отбележи заслугите на градоначалника Генчо Генчев и неговите грижи към храмовете в свищовска община. Само през последната година, личната ангажираност на кмета на Свищов и активната му работа в тази посока допринесоха за инвестирането на близо 90 хиляди лева, за ремонт на свищовските църкви и манастири.

Дядо Григорий сподели, че за него е особена радост да закрие последния ден от първия месец на Новата църковна година именно в Свищов, с празниците на града „Свищовски лозници“. Той допълни още, че градът давайки началото на българската свобода, дава тласък и на развитието в цяла Европа. „Букетчето на България, онова хубаво букетче с мирисът на българска роза, с мирисът на благочестивото православие, с нашите обичаи и нашето трудолюбие, с нашето хубаво отношение към хората. – то е важна част от големия букет на Европа.“.

В първия ден на месец октомври, Негово Високопреосвещество ще отбележи църковния празник „Покров Богородичен“ заедно със свищовските миряни в манастира „Покров Богородичен“, край Свищов.

След Светата литургия, Великотърновският митрополит благослови началото на ремонтните дейности по подмяна на водопровода на няколко свищовски улици. Заедно с кмета на Свищов, председателя на ОбС – Свищов и общинското ръководство, той даде старт на първата копка и благослови дейностите, които ще рефлектират благоприятно върху живота на десетки свищовски семейства. 

Ремонтните дейности свързани с реконструкция и рехабилитация на вътрешно-преносната мрежа на улиците: “Александър Божинов”, “Тинтява”, “Пирин”, “Искър”, “Киряк Цанков”, комплекс “Химик” и цялото протежение на ул. “Черни връх”, ще бъдат извършени до края на месец ноември, а средствата, в размер на размер на 400 хил. лв., са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, като безвъзмездна финансова помощ.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)