Гюлшен Алиева е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо”

Велико Търново Лайф

30-09-2018, 17:03

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обявиха победителите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”

Гюлшен Алиева от гр. Плевен е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо”.

Като първи носител на наградата „Златно дунавско перо“ и председател на журито Георги Драмбозов, обявявайки тазгодишния носител каза: „Вече 14 години изминаха и много поети и белетристи получиха тази награда. Вярвам, че тя ще получава все по-голямо признание в цяла България!“. Наградата на Гюлшен Алиева бе връчена от кмета на града Генчо Генчев в Камерната зала на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Развълнуваната поетеса сподели, че наградата за нея е като литературен Олимп, който тя е изкачила през своя 50 годишен път. Носителката на наградата е автор на 6 издадени книги,  а седмата е вече на път да стигне до читателите. Тя благодари сърдечно на компетентното жури в състав Георги Драмбозов – председател и членове Людмил Симеонов и Стефания Цанкова, за високата оценка и престижната награда.

В Камерната зала на Свищовското читалище бяха обявени и носителите на наградите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници“. С първа награда бе отличена Даринка Петкова, с. Трудовец, общ. Ботевград, за стихотворението „Скритото добро“. Втора награда получи Асан Хаджипехливанов от гр. Плевен, за стихотворението „Корсарят“; а с трета бе отличен Пламен Коцев от гр. Разград, за стихотворението „Жената от голямата река“.

Компетентното жури, което бе в състав: Ваньо Вълчев – председател и членове Георги Драмбозов, Людмил Симеонов, Стефания Цанкова, и Таня Ликова, тази година разгледа и обсъди общо 70 нови произведения, на 70 автора - участници в конкурса. Поради големия брой творби, журито взе решение да бъдат присъдени и две специални награди – на Христина Главанова, гр. Севлиево, за стихотворението „Щастливо завръщане“ и на Цветелина Минева от гр. В. Търново, за стихотворението „Свищовски лозници“.

Едно от най-значимите отличия, които всяка година връчват организаторите по време на „Свищовски лозници“ е наградата „Николай Искъров“. Тази година нейн носител стана младата и многообещаваща поетеса Диана  Стойкова, със стихотворението „Ще се научим ли някога“.

На връчването на наградите присъстваха представители на общинското ръководство, културни деятели, гости и жители на града, които, както обикновено, бяха напълнили Камерната зала на свищовското читалище.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов