32 деца с ротавирус са лекували в горнооряховската болница тази година

Животът

02-10-2018, 11:58

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„В много държави има въведена задължителна ротарикс ваксина", коментира д-р Дария Пулова

Вирусни инфекции с повръщане, разстройство, температура, кашлица и хрема вървят в момента, коментира д-р Дария Пулова, инфекционист и началник на Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Тя призовава родителите да следят внимателно децата си и при подобни оплаквания да търсят веднага квалифицирана лекарска помощ.

„Ротавирусните инфекции протичат много тежко при децата, особено при тези до 1 година - при тях освен разстройство и повръщане, температурата стига до 40 градуса и настъпва много бърза дехидратация на организма. Ако не се вземат навреме мерки, това може да доведе до увреждане на всички органи и системи на детето!" – обясни д-р Пулова.

Ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии. От януари до септември т.г. през отделението са преминали 32 деца на възраст до 5 години с ротавирусни инфекции. Малките пациенти са били лекувани от подготвения медицински персонал, като са били предотвратени по-нататъшни усложнения.

„В много държави има въведена задължителна ротарикс ваксина", коментира още д-р Пулова. "У нас тя е все още се поставя по желание и не е вписана в Националния имунизационен календар. В случай, че родителите решат детето им да бъде имунизирано, първата ваксина се приема през устата до 6-месечна възраст". Тя припомня, че точно сега е времето за поставяне на противогрипни ваксини, тъй като сезонът на грипа наближава и дотогава организмът е добре да си изработи антитела. 96 деца на възраст от 0 до 18 години са преминали за осемте месеца през отделението от общо 320 пациенти. Една трета от тях са били лекувани от ротавирусни инфекции, останалите са били с диагнози - скарлатина, инфекциозна мононуклеоза, варицела и херпес зостер. Т.г. сред малките пациенти няма случаи на хепатит. Трима възрастни обаче са лекувани в отделението от хепатит А и хепатит В. Възрастни болни са били лекувани и от бактериални чревни инфекции, както и от херпес зостер. Това е дерматовироза, причинена от вируса на варицела зостер (Varizella zoster virus, VZV), който води до силно болезнен везикулозен обрив по кожата." При възрастните хора заболяването се развива заради изчерпване на имунитета", коментира още д-р Пулова. Отделението по инфекциозни болести работи по пет клинични пътеки с РЗОК и разполага с 10 легла. Тази година на две от стаите в отделението бе извършен основен ремонт след повече от половин век. В тях бяха направени нови самостоятелни санитарни възли, подмени се дограмата и се създадоха съвременни битови удобства за пациентите. През тази година оттук са преминали пациенти освен от Горнооряховска община и от съседните общини- Елена, Златарица, Стражица, Лясковец. Болните се лекуват от двама лекари с вече дефицитната специалност "Инфекциозни болести"- д-р Дария Пулова и д-р Тодор Михнев, както и от шест медицински сестри с необходимата квалификация и опит.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов