Италианецът Винченцо Воларо спечели Гран при „Сребърна Янтра“ 2018

Велико Търново Лайф

02-10-2018, 18:17

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във Велико Търново Винченцо пристигна директно от сцената на „Х Фактор“ – Румъния

24-годишният италианец Винченцо Воларо спечели Голямата награда на 16-ия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра“. Така за четвърти път Гран при на великотърновския конкурс, дело на скулпторите Чавдар Велчев и Адриан Новаков, пое към Италия. Винченцо Воларо е добре познато име в музикалните среди. В биографията му има много престижни награди и участия в различни музикални формати. Във Велико Търново Винченцо пристигна директно от сцената на „Х Фактор“ – Румъния, където участва в момента. За 2019 г. той вече е селекциониран за най-стария песенен конкурс в Европа – този в Санремо, в категория „Млади изпълнители“.

Голямата изненада на гала концерта във Велико Търново бе поздравът на маестро Енцо Кампаньоли – гл. диригент и директор на големия Фестивален оркестър на Санремо. Неговият глас прозвуча в залата на МДТ „К. Кисимов“ и всички аплодираха пожеланията му за успешно представяне и развитие на младите таланти, както и за бъдещ просперитет на „Сребърна Янтра“.

16-ото издание на конкурса се проведе в залата на МДТ „Константин Кисимов“. След предварителна селекция участваха 80 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 25 години, разпределени в 4 възрастови групи. За първи път в състезателната програма бе включена новата категория „Пеещи семейства“.

Наградите за „Най-добро комплексно представяне“ в отделните възрастови групи спечелиха Мишел Ковтун (Русия), Василена Василева (В. Търново), Габриела Йорданова (Русе) и Доминик Симионеску (Румъния). Наградите за „Най-добро изпълнение на българска песен“ бяха присъдени на Кристина Неделчева (Габрово), Преслава Петкова (Свищов), Симона Захариева (Севлиево) и Ралица Дънкова (Добрич).

С награда за „Най-добро изпълнение на песен на роден език“ от В. Търново си тръгнаха Никол Стефанова (София), Ариадна Скорпан (Молдова), Аличе Капалди (Италия) и Андрея синигур (Молдова).

Призовете за „Най-добро изпълнение на чужда песен“ спечелиха атрактивната Илинка Ница (Румъния), Евелина Аргириу (Кипър), Аличе Беланка (Швецария) и Виктория Главчева (Хисаря).

Наградата на кмета на Община В. Търново – инж. Даниел Панов, патрон на конкурса, бе присъдена на Гала Ботева от Севлиево.

Наградите на Министерството на отбраната – Национална гвардейска част и Представителен ансамбъл на Въоръжените сили на Р. България – получиха Жаклин Костадинова (Бургас), Бела Костадинова (София), Александър Петров (Добрич) и Мартин Йорданов (Бургас). От името на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов – патрон на 16-то издание на „Сребърна Янтра“ , наградите връчи муз. директор на Представителния ансамбъл Ивайло Терзиев. Наградените ще имат честта да участват в големия концерт на ансамбъла през м. юни 2019 г. в нац. театър „Иван Вазов“ в София.

Престижните награди на областния управител на Велико Търново и на Великотърновския общински съвет получиха съответно Славея Иванова (Шумен) и Любомира Вушева (Ботевград).

С огромен интерес и при силни емоции премина първото издание на новата категория „Пеещи семейства“ .  Трофеят в тази категория спечелиха сестрите Ралица и Християна Дънкови от Добрич. В подкатегория FG-A, където децата са до 12 години, победители са сем. Жаклин и Николай Костадинови от Бургас, следвани от сем. Ангелика и Стоян Любомирови от В. Търново и Лариса и Богдан Петре от Румъния. Специалната награда за артистичност бе присъдена на трите сестрички от трио „Елмина“ от гр. Силистра – Елица, Милица и Марина Тодорови.

В подкатегория FG-В първото място бе за майка и дъщеря Антония и Моника Георгиеви от София, на второ място – братята Преслав и Антонио Христови от Плевен, а трети – търновското семейство Ангелови – Десислава, Светослав и таткото Тони.

Голямата изненада при семействата бе представянето на популярните Габи Йорданова и Мартин Йорданов – ученици в Музикалното училище в Бургас. Голямото им чувство за хумор и еднаквите фамилии ги е накарала да се подготвят и „представят“ като семейство. Песента им “Smail” бе представена изключително атрактивно и предизвика бурни реакции в залата. Журито единодушно присъди на дуета „Yordanovi show” специалната награда за креативност и артистичност.

Специални гости на „Сребърна Янтра“ 2018 бяха кипърката Християна Лоизу – победител в 4-я сезон на българския „Х Фактор“, нейната вокална педагожка Силва Макамян от Ларнака, Мария Москофиян – бивш участник в „Сребърна Янтра“ и настоящ артист и педагог, както и дует „Мания“. Всички те участваха в гала концерта, а в рамките на съпътстващата културна програма се състоя и промоцията на новата детска книжка на поетесата Албена Стефанова-Слънчева „Имам си мъничка тайна“, четирите нови песни на малките певци от ДЕС „Румина“, написани от композитора Кристиян Ячев, който също пристигна за премиерата.

Изпълнители и гости от Италия, Кипър, Швейцария, Румъния, Молдова, Русия и България имаха възможност да видят „Звук и светлина“, да се разходят на Царевец и в Арбанаси. Международното жури и ръководителите на делегациите бяха приети от проф.  Георги Камарашев – зам. кмет на Община В. Търново. На церемонията по официалното откриване директорът на конкурса – Румяна Начева, получи от името на МО – специален плакет на ИА „ВК и ВПД“  и Поздравителен адрес, връчени от Живко Костадинов – началник Териториален отдел – Варна към Изпълнителна агенция „Военни клубове и Военно-почивно дело“.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов