Даниел Панов: „В общините европейската солидарност е най-видима за хората“

Мисия

03-10-2018, 14:59

Снимка:

НСОРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това заяви кметът на Велико Търново по време на Пленарната сесия на XIII годишна среща на местните власти

В общините европейската солидарност е най-видима за хората, заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов по време на Пленарната сесия на XIII годишна среща на местните власти, организирана от НСОРБ. Панов посочи, че общините продължават да бъдат най-големият, отговорен и мотивиран бенефициент по европейските програми. Реализацията им и последващото подобряване на облика на редица градове и населени места са сериозен успех както на общинските администрации, така и на Сдружението, подчерта Даниел Панов.

Кметът на Старата столица постави акцент и върху безспорния успех на първото българско европредседателство. Той припомни, че Националното сдружение на общините е организирало провеждането на авторитетни международни форуми и е осигурило ресурс за реализацията на уникални и незабравими за хората местни инициативи.

Друг успех в работата на НСОРБ е все по-резултатното партньорство между местната и изпълнителната власт, продължи Панов. Като пример той посочи стопанисването на язовирите и стартиралия процес по категоризацията им, както и създадената възможност за прехвърляне на държавата на тези водоеми, за чиято поддръжка общините нямат необходимия ресурс. Даниел Панов добави, че приветства проекта на регионалното министерство за насърчаване на децентрализацията в България.

Най-сериозна грижа за местната власт, за която приоритетно се търси съдействието на изпълнителната власт, е поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа. „Искаме финансова подкрепа от държавата, за да бъде осигурено това качество на общинската пътна инфраструктура, каквото е при републиканската мрежа. Ако разполагаме със стабилен и устойчив приход, всеки общински съвет и всеки кмет ще бъде отговорен да гради нови или да рехабилитира изцяло пътни трасета“, заяви кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също бе сред гостите на откриването на Пленарната сесия. В обръщението си към участниците в годишната среща на местните власти тя заяви ,че проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция. Цвета Караянчева посочи, че парламентът ще подкрепи всяка добра идея на общините, която бюджетът позволява да бъде реализирана. Вече се обсъжда механизъм, по който през следващата година да бъде увеличена капиталовата субсидия за общини с по-малък данъчен капацитет. Цвета Караянчева подчерта, че с взаимната си подкрепа парламентът и местната власт трябва да дадат ясен сигнал към хората, че общите основни цели ще бъдат постигнати, а именно – гарантиране на просперитета, благополучието и сигурността на гражданите.

Гост на пленарната сесия бе и вицепремиерът Томислав Дончев.

По време на срещата Даниел Панов обяви началото на всеобща общинска дискусия за развитие на местното самоуправление в страната през следващите десет години. Той обясни, че целта е да изготвен визионерски документ за обхвата на правомощията на местната власт. По тази стратегия органите на местното самоуправление ще търсят съгласие с представителите на изпълнителната и законодателната власт.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов