“Заедно в час” набира кандидати за програмата си във Велико Търново

Животът

04-10-2018, 08:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кандидатстването е до 20 ноември, а одобрените участници ще започнат работа като учители през 2019 г.

Фондация “Заедно в час” започва набирането на участници в програмата си за професионално и лидерско развитие, които ще започнат работа като учители от септември 2019 г. в 11 региона на страната - Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Преди това успешните кандидати ще преминат интензивно обучение и подготовка за преподаване на ученици.

Всички желаещи могат да кандидатстват до 20 ноември чрез онлайн формуляр на сайта на организацията. Няма изискване кандидатите да имат педагогическа правоспособност и предишен преподавателски опит. Необходимо е да имат завършена минимум бакалавърска степен до септември 2019 г. Подробна информация за процеса на кандидатстването може да бъде намерена на сайта на организацията.

В регион Велико Търново в момента преподават шестима учители от програмата на "Заедно в час" - в населените места Златарица, Павликени, Камен и Царски извор.

“Заедно в час” работи за това всяко дете в България да получи достъп до качествено образование - независимо къде живее, в кое училище учи и какви са финансовите възможности на семейството му. Организацията открива, обучава и развива уменията на способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които имат желание да работят за подобряване на образованието в страната. Те стават учители за период от две години в български училища, в които учениците показват по-ниски резултати от средните за страната. След това участниците в програмата на “Заедно в час” продължават професионалното си развитие в различни области - много от тях остават да преподават в училище, други работят по политики в сферата на образованието, трети създават собствени инициативи в социалното предприемачество. Целта на организацията е участниците в програмата й да са дългосрочно ангажирани с каузата качествено образование за всяко дете в България.

Програмата за професионално и лидерско развитие на “Заедно в час” включва интензивни обучения, теоретична и практическа подготовка, подкрепа от опитен професионалист в образованието, стажове, работа по проекти и достъп до голяма общност от партньори и съмишленици на организацията - както преди влизането в класните стаи, така и по време на двете години преподаване в училище и след тях. На 20 септември 2018 г. програмата на “Заедно в час” спечели първо място в категориите “Най-добра обучителна програма” и “Най-добра програма за кариерно развитие” на националния конкурс “Работодател на годината” на форума “Кариера в България. Защо не?”.   

Участниците в програмата се обучават по международния модел “Преподавай като лидер”, насочен към работа с ученици с нисък социално-икономически статус, както и за прилагане на държавните образователни стандарти и изисквания. По време на двете години преподаване те получават месечен финансов стимул като допълнение към заплатата от училище. Участниците, които нямат педагогическа квалификация, преминават квалификационна програма в университет партньор на “Заедно в час”. Организацията продължава да подкрепя участниците в програмата й, които и след двете години преподаване продължават да работят за подобряване на качеството на образованието в България.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в близо 50 държави по целия свят.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)