Държавният архив в старата столица представи дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа”

Животът

05-10-2018, 14:06

Снимка:

Държавен архив - Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя беше презентирана пред ученици от Спортно училище „Дръстър” - Силистра

В изложбената зала на Държавен архив – Силистра беше представена дигиталната изложба на Държавен архив –Велико Търново „Велико Търново – част от Европа”, която е един от продуктите на проект „Европейци  и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено–икономическия и културен  живот в Търново” на ДА „Архиви”, който се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културно наследство“, модул „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“ с договор № 118-N-7/01.06.2018 г.

Изложбата беше презентирана пред ученици от Спортно училище „Дръстър” - Силистра, историкът Иван Занов, служители от РИМ – Силистра и Община-Силистра и граждани. Гост на събитието беше г-н Стоян Бонев, зам. областния управител на областна администрация  Силистра

Дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа” представи чрез документи и снимки, съхранявани във фондовете на ДА-В. Търново личности, дали своя принос за развитието на обществения, политически, икономически и културен живот на града. В нея са поместени и снимки на част от даренията, които са постъпили по повод инициативата на ДА-Велико Търново за събиране на документи от личен произход. Тук намират място и снимките на учениците от ателие „Фотографско приключение”, които  съвместно с преподавател от Профилирана хуманитарна гимназия ”Св. Св. Кирил и Методий” - Велико Търново по издирената предварително информация за обекти, паметници и други,  построени със съдействието на търновци  (дарители, архитекти и т.н.) получили образованието си в Европа и на европейци, работили във Велико Търново, са заснели част от обектите, присъстващи в дигиталната изложба,  и дават представа как изглеждат те към настоящия момент.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)