Стартира второто издание на „Есенен фермерски пазар“ в Свищов

Мисия

05-10-2018, 18:07

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е съпроводено с 25-годишнината от създаването на съвременните български кооперации

Днес в Заседателна зала – Ректорат на СА „Д. А. Ценов“ официално бе открита Кръгла маса на тема: „Проблеми и перспективи за развитие на земеделието в България“, с което бе даден старт на научната част от изложението „Есенен фермерски пазар – Свищов“. Събитието, което се провежда за втора поредна година от катедра „Аграрна икономика“ към СА „Д. А. Ценов“, със съдействието на Община Свищов, Национален съюз на земеделските кооперации в България, Българска асоциация „Биопродукти“, Фондация за околна среда и земеделие ще продължи два дни.

На официалното откриване доц. д-р Марина Николова, която е и ръководител на катедра „Аграрна икономика“ в СА „Д. А. Ценов“ приветства всички присъстващи, като не пропусна да благодари на екипа, с който работи и на партньорите, с които съвместно реализират Есенния фермерски пазар.

На събитието, като представител на община Свищов присъства зам.-кметът Анелия Димитрова. В своето слово тя приветства инициативата да се събераат на едно място представителите на властта, на реалното произвадство, на местната, на централната власт и на браншовите организации. „Фокусът на настоящата кръгла маса са проблемите и перспективите за развитие на земеделието в България, но какви проблеми ще бъдат идентифицирани тук и какви перспективи за развитието на родното земеделие ще очертаете, ще разберем в края на тази кръгла маса. Едно обаче е ясно – българското земеделие винаги е било е ще продължава да бъде основна движеща сила на българската икономика. Развитието на българското земеделие следва историческото развитие на цялата държава… С приемането на България в Европейския съюз започва модернизация на българското земеделие по отношение на селскостопанската техника, на управлението и организацията на самите земеделски стопанства. Всеки един етап обаче има своите положителни и отрицателни страни. Към настоящия момент имаме концентрация на огромен по обем ресурс в малко на брой земеделски производители, което формира едри земеделски стопанства. С това се намалява конкурентоспособността и затруднява малките и средни земеделски производители. Мисля, че това е основен проблем на съвременното земеделие в България.“ – каза тя, след което допълни, че именно по тази причина настоящият форум е една добра инициатива, защото събира на тази кръгла маса представителите на науката, в лицето на едни професионално подготвени кадри със стопанствата, и земеделските производители, за да могат да създадат едно устойчиво във времето и развиващо се производство. Г-жа Димитрова пожела във форума да се намерят онези форми на взаимодействие, на сътрудничество, които успешно да бъдат адаптирани в реалните производствени условия, а кръглата маса да се превърне в една успешна традиция, която във времето да се надгражда, да се разширява по значимост и по съдържание.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов