Пешеходен тур на обекти, построени от Кольо Фичето, организират във Велико Търново

Мисия

07-10-2018, 14:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стартът е от 10 часа на 13 октомври, а сборният пункт е Паметникът на обесените

Обиколка на 9 от 16-те обекта, построени от Кольо Фичето във Велико Търново между 1836 и 1872 г., включва пешеходен тур, организиран от арт клуб „ТАМ” и „VT EVENTS”. „Ханът Хаджи Николи” и Къщата с маймунката, църквите „Св. св. Кирил и Методий”, „Св. св. Константин и Елена” и „Св. Никола” са част от местата, които ще посетят включилите се. Пешеходният тур с водещ Ники Карагьозов започва от 10 часа на 13 октомври, а сборният пункт е Паметникът на обесените в болярския град. Събитието е част от проекта „Три врати, три държави”, стартирал в рамките на Академия „Мениджмънт” в София, Букурещ и Солун, финансиран по проектния фонд на Академията.

Обиколката на 13 октомври е първи маршрут на проекта „ТАМ MAP”. „Това са обектите, които са запазили духа на Майстора и красотата на автентичния му стил, превърнал го в най-яркия архитект на българското Възраждане. По маршрута се усеща европейското бароково влияние в сградата на „Хан Хаджи Николи“ – постройка от късния период на Майстора, изградена с открита сводова галерия, обеми и фронтони; автентичността и новаторството в строителната му мисъл в т.нар. „Фичевска фронтова линия“ в църквите „Св. св. Константин и Елена“ и „Св. св. Кирил и Методий“; уникалният му художествено-пластичен стил в интериора на църквата „Св. Никола“, архитектурната му точност при Къщата с маймунката, строена при силна денивелация, мащабност в Конака. Виждат се все още запазените красиви орнаментирани каменни колони и основите на църквата „Св. Спас“, силно засегната от опустошителното земетресение през 1913, разрушило голяма част от сградите в града. В маршрута е включен и ансамбълът къщи, помещавали бившите Руско, Френско и Австрийско Консулства, както и Сарафкината къща, за които има спорни мнения дали са построени лично от Майстора, но във всеки случай са безспорен пример за неговата школа”, обясняват организаторите.

В същия ден, но от 19 часа, в клуб „ТАМ” ще се състои среща с Андреа-Даниела Мачидон. Ще бъдат представени дизайнерски обекти, произведени по време на едноседмичната й резиденция във Велико Търново. Тя е ръководител на проекта „Honest Goods” – първи опит на фондацията в брандирането на културното наследство посредством колекция от предмети, вдъхновени от архитектурни забележителности и културния пейзаж около тях, координиране на програми по архитектурно наследство за деца, изложби, културни събития.

В рамките на проекта ще бъде представена и ТАМ-карта, която събира полезна информация за различни интересни места във Велико Търново. Тя ще бъде разширявана с допълнителни тематични маршрути, фокусиращи върху исторически периоди и конкретни места в града. В рамките на среща в клуб „ТАМ”, която стартира в 19 часа на 12 октомври, екипът ще разкаже за идеята и процеса по изготвяне на картата. Ще се даде възможност за препоръки и включване на нови ентусиасти в бъдещото развитие на инициативата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов