Създават нов комплекс за социални услуги за деца във Велико Търново

Мисия

10-10-2018, 17:34

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Финансирането е в размер на 820 000 лева

Във Велико Търново ще бъде създаден нов комплекс за социални услуги за деца. Инвестицията в материалната база става възможна след като Общината спечели проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, чийто срок на реализация е две години. Финансирането е в размер на 820 000 лева.

За нуждите на новия комплекс сградата на бившата детска ясла в кв. „Колю Фичето“, намираща се на ул. „Симеон Велики 3“ ще бъде ремонтирана. В половината от корпуса помещенията ще бъдат обновени, с реновирани ВиК- и електрическа инсталация, покривна конструкция и подове. Ремонтни дейности ще обхванат и голяма част от двора. Вече са обявени процедурите за избор на изпълнител за строителните работи.

Тази част от сградата, която подлежи на ремонт, ще бъде така адаптирана, че в нея ще бъдат отворени дневен център в подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, както и преходно жилище за деца от 15 до 18 години с 8 места. Част от помещенията ще послужат за разширяване на Центъра за обществена подкрепа.

Проектът на Община Велико Търново бе представен от заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова и началникът на отдел „Техническа инфраструктура“ инж. Цанко Бояджиев. Финансирането за строителните дейности е осигурено по ОП „Региони в растеж“ и от държавния бюджет, а за последващото разкриване на социалните услуги средства ще бъдат привлечени по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Вече има идея и за останалата част от сградата. За нея в период на защита и одобрение е проект за разкриване на Център за грижи за възрастни в невъзможност да се обслужват.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов