Хуманоидът Роки е атракцията на Младежкото техническо изложение в Горна Оряховица

Мисия

11-10-2018, 15:04

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Градът отново събра млади гении от цялата страна

Близо 60 творчески колектива с над 300 участници от цяла България ще премерят сили в третото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда от 11 до 13 октомври в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.

Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

 

Официалното откриване започна с изпълненията на мажоретките на СУ „Вичо Грънчаров” и младите таланти от Вокален състав “Music sounds“.

„Българската икономика се развива успешно и има ръст на БВП от близо 4 % тази година. За да бъде ръстът още по-сериозен, имаме нужда от вас и вашите свежи идеи. Надявам се това изложение да помогне повече млади хора да се насочат към техническите професии, защото това са нужните специалисти на България сега. Дано повече млади хора да намерят у себе си новатора и да се развиват, като така ще се развива и икономиката ни“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Асоциацията е постоянен партньор на изложението от самото му създаване.

 

„С този форум за пореден път засвидетелстваме нашата вяра в перспективите за развитие на професионалното образование. Тук отново науката и бизнеса си подават ръка за бъдещи нови проекти. Нека през следващите три дни Спортна зала „Никола Петров“ отново да се превърне в своеобразна работилница за обмен на идеи, добри практики, и на взаимни контакти между всички вас“, поздрави участниците и гостите кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

„Вече мислим за бъдещето, време e, и още догодина ще го направим, да се представим на подобни форуми в Европа. Има какво да покажем, вие сами ще видите какви страхотни неща правят нашите деца“, каза по време на откриването главният двигател на изложението – инж. Владимир Григоров от Фондация „Милен Григоров”. Той подчерта, че голямата благодарност в такъв момент трябва да е към учителите, които са подготвили тези талантливи деца и продължават да им помагат да развиват идеите си.

 

„Най-важното е да не спирате да мечтаете. Когато имате мечта, ще намерите сподвижници, с които да я осъществите. Дерзайте деца, вие наистина сте бъдещето“, обърна се към младежите и инж. Камен Коцев, който заедно с „Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец”, също е сред главните двигатели за осъществяване на изложението.

На официалното откриване присъстваха още областният управител проф. Любомира Попова, инж. Румяна Костадинова от МОН, началникът на РУ на МОН инж. Розалия Личева, представители на университети и научно-технически съюзи, както и представители на партниращите организации, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, директори, учители и ученици.

 

В продължение на три дни, посетителите на изложението ще имат възможност да видят демонстрации на технически екипи от 29 професионални гимназии в страната, Техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и БАН. В изложението се представят и фирми, които показват разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства, както за най-малките, така и за учениците от 5-ти до 7-ми клас. По време на Изложението с такива средства ще се извърши обучение на преподаватели от професионалните гимназии, които ще работят по програма за ранно приобщаване на децата към техническите науки, чрез организиране на кръжочна дейност. Домакин на обучението е ПГЕЕ „Ломоносов”. Фирма „Техномеджик“ демонстрира атрактивни технически устройства, разясняващи физическите закони. Посетителите ще видят изпълнителни устройства управлявани по интернет, дронове, 3Д принтери, роботи, роботизирани ръце, електрически автомобили, умни къщи и други.

 

Безспорно голямата атракция на изложението тази година е хуманоидният робот РОКИ, изработен в гараж от 32-годишния инженер от Шумен Росен Христов. Роботът е прототип с изследователска цел. РОКИ излиза за първи път от гаража на своя създател, който е работил по творението си години наред. Роботът би могъл да намери приложение както в индустрията, особено в опасни за човека производства, така и в бита, смята инж. Росен Христов.

 

И тази година на изложението в Горна Оряховица се представя екип на клуб „Роботи” от Бяла, Русенско. Този път екипът представя прототип на манипулатор за сортиране в производството. Състои се от четири части – подаваща система, роботизирана ръка за сортирането, управляваща част с контролери, която е разработена в три варианта, и захранване. Всеки елемент и детайл от системата е проектиран и изработен специално за нея. Младежите от клуба – повечето ученици и един студент, са работили заедно с екипа на доц. Александър Иванов от Русенския университет, който помогнал за програмирането.

 

От създаването на изложението в Горна Оряховица идва и екип на Професионалната гимназия в Правец. Младежите отново демонстрират много широка гама от изделия – крачещи роботи, хуманоидна ръка, евтина версия на лаптоп, роботизирана хранилка за животни и още какви ли не неща, които биха намерили лесно приложение в бита.

Горна Оряховица е представена от екипите на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, показващи пасивна къща и демонстрации за обучение на деца; ПТГ „Васил Левски“, които демонстрират точкови заварки и изработени от метали красиви изделия; Клубът по авиомоделизъм, Момчил Дамянов, Ели мекс, Бултраф, Каси темпра пак, които показват екологичен 3D принтер, за изработка на прецизни детайли с изключителна точност и др.

Някои от идеите, които показват участниците в изложението, вече са намерили и реализация в реалния бизнес. Това всъщност е една от задачите, които си поставят организаторите. Да свържат младите иноватори с хората, които могат да помогнат за реализация на идеите.

 

В рамките на конкурса е подредена и ретро изложба.

На 12-ти октомври от 10:00ч. в пресклуба на спортната зала, проф. д-р Георги Попов, ще изнесе лекция на тема Индустрия 4.0 и изкуственият интелект. Същия ден от 17.30 ч. най-добре представилите се отбори ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора. Разбира се ще има и финансови стимули. В двата дни на изложението (11 и 12 октомври), то ще бъде отворено за посетители до 19.00 ч. Изложението ще бъде закрито на 13 октомври в 14.00 ч.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов