155 курсанти се заклеха във Велико Търново

Мисия

12-10-2018, 15:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на отбраната и кметът Даниел Панов ги поздравиха

155 курсанти от Випуск 2023 на Националния военен университет „Васил Левски“ положиха първата си военна клетва на тържествена церемония в Старата столица. Младите мъже и жени бяха поздравени от кмета на Велико Търново Даниел Панов, от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и ректора на НВУ бриг. генерал Пламен Богданов. Особено атрактивно бе прелитането група бойни самолети, които маневрираха във въздушното пространство над университета и над старопрестолния град. Демонстрацията бе част от тържествената церемония.

„Отлично знам колко силни емоции и чувства носи този момент. Военната клетва е незабравима, защото с полагането й вие, курсантите, свързвате живота си с Българската армия, със славните битки в годините и вековете назад, с храбростта и подвизите на българските воини, с корените на народа ни. Благодаря ви, че сте избрали трудната, но отговорна, благородна и родолюбива професия на българския офицер“, обърна се към младите мъже и жени кметът Даниел Панов.

Градоначалникът призова курсантите да помнят, че Българската армия и православната ни вяра винаги са били опора на нашата национална идентичност. „Нашата армия няма загубена битка, нито пленено знаме. Четете историята и разказвайте за храбростта на българския народ, за паметните битки и победи. Не забравяйте, че учите във Велико Търново – вечната, историческа и духовна столица на България. В нашия град войската и образът на българския воин са били на почит. Затова образованието във Велико Търново, откъдето славните Асеневци 208 години са управлявали България, където са положени основите на Третото българско царство и където е обявена Независимостта, е специално“, каза още в обръщението си Даниел Панов. Той пожела на курсантите да са здрави и с делата си да бъдат горди и достойни наследници на храбрите българи от миналото и да следват заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

В Националния военен университет се проведоха и дни на отворените врати. Хиляди посетители разгледаха бойните машини, техника и въоръжение, които бяха изложени в двора на висшето училище.

Церемонията бе уважена също от представители на ръководството на Българската армия, от областния управител проф. Любомира Попова и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, от общественици, военнослужещи, както и от стотици близки на курсантите.  

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов