93 учени от 10 страни са участници в симпозиума „Русистиката в съвременния свят“

Животът

13-10-2018, 10:31

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на откриването бе Роберт Шестаков, съветник нa Пocoлcтвoтo нa Рycия y нac

В Аулата на Великотърновския университет беше открит XII Международен симпозиум „Русистиката в съвременния свят“, организиран с подкрепата на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература.

От името на академичното ръководство приветствие към участниците във форума отправи зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров, както и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

Многообразието от теоретични, практически и методически проблеми на руския език ще занимае участниците в симпозиума в различни секции и подсекции, които дават възможност за по-задълбочено обсъждане на интересуващите ги проблеми. Ще бъдат разгледани теми, свързана със съпоставително-типологично описание на руския език в областта на фонетиката, фонологията, графиката; лексикологията, лексикографията и фразеологията; словообразуването и морфологията; синтаксиса и стилистиката; теорията и практиката на преподаване на руския език като чужд.

Гост на тържественото откриване беше г-н Роберт Шестаков, съветник нa Пocoлcтвoтo нa Рycия y нac и пpeдcтaвитeл нa Миниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayкaтa нa Рycкaтa фeдepaция в Сoфия.

Тазгодишното издание на форума е посветено на 55 години от създаването на катедра „Русистика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В него участие са заявили 93 учени от 10 страни. Симпозиумът ще продължи до 14 октомври.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов