48% от българите искат зимното часово време, 32% – лятното

Велико Търново Лайф

14-10-2018, 10:27

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първите са традиционалисти, лятно време предпочитат по-мобилните българи

48% от българите искат зимното часово време, а 32% – лятното. 20% нямат мнение по въпроса, затова все още въпросът остава открит. Това става ясно от представително социологическо проучване по темата.

80% от българите, които са участвали в проучването, приключило на 5 октомври, са изразили готовност да отговорят на такъв въпрос – какво часово време искат. 1/5 от българите нямат мнение по въпроса все още, което оставя отворена възможност да се коригират тези резултати. Немалко са онези, които искат лятното часово време. Лятното часово време се иска по-скоро от хора, които са по-мобилни, по-млади, имат повече ангажименти. Те са на възраст между 30 и 40 г. и са от големите градове, коментират социолозите. Онези, които искат зимното часово време, са хора с установени стандарти, традиционалисти. Те излизат с аргумента, че е добре да се върнем към астрономическото време.

11 октомври бе последният ден, в който българските граждани можеха да гласуват кое часово време предпочитат – лятното или зимното. Допитването започна в края на септември на сайта на правителството, а мнението си в края са дали 17 320 души.

Предстои Министерството на енергетиката да изготви национална позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. Промяната се обсъжда на европейско равнище. Всяка страна-членка трябва сама да избере към кой от сегашните варианти да се придържа в бъдеще.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)