Дечицата от лясковската ДГ „Радост” вече имат открита сцена

Велико Търново Лайф

14-10-2018, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те сбъднаха още една своя мечта чрез проекта „Да градим с мисъл и творим с чувство”

С богат концерт под наслов „Фолклорна магия в Лясковец” бе сложен финалът на проект „Да градим с мисъл и творим с чувство”, реализиран от децата, учителите и училищното настоятелство при лясковската ДГ „Радост”. Със спечелен свой проект те успяха да сбъднат една своя дългогодишна мечта. Изграждането на открита сцена в двора на детската градина от години е мечта за малчугани и екипа на детското заведение. С финансовата подкрепа на Община Лясковец и Платформа АГОРА, ДГ „Радост” най-после успя да превърне в реалност и тази своя мечта. През месец август Сдружение „Училищно настоятелство” започна реализиране на проект, финансиран от фонд за подкрепа на местни инициативи в Община Лясковец и Платформа АГОРА. Проектът имаше за цел да се обособи място за творчески изяви на децата от детска градина „Радост” и техните гости, активизиране участието на родители, учители и граждани от квартала с доброволен труд. 

„Мотото, което заложихме в нашия проект е „Да градим с мисъл и творим с чувство”, сподели при откриването директорът на „Радост” Габриела Иванова. „Откритата сцена в двора ни е иновация в нашата работа и единствена на територията на детските градини в общината”, каза Иванова и допълни: „Изказвам своята благодарност на всички родители и жители на квартала, които се включиха с доброволен труд при подготовката на терена, изграждането и монтажа на сцената”. С доброволен труд и грижа за най-малките жители на Лясковец са се включили Любомир Василев и Георги Райков, Митко Йорданов, Стефан Иванов, Кънчо Цонев, Николай Гацов, Веселин Георгиев, Димитър Иванов, Галина Симеонова – книжарница "Спектър" град Лясковец и Анелия Тахрилова – „НУРИ” ЕООД. 

Да уважат празника и труда на децата за събитието в слънчевата детска градина дойдоха скъпи гости – кметът на Община Лясковец д-р Гецова, председателят на Общински съвет-Лясковец Даниела Арабаджиева, представители от общинска администрация, Екатерина Миновска – старши експерт в РУО В. Търново и други. Както повелява традицията, бе отслужен водосвет за здраве, благополучие и творчески успехи на деца и учителски колектив. Освещаването на новата придобивка направи отец Зоран Мамучевски. Символично бе прерязана и лента, с което бе даден старт в използването на новото съоръжение. 

В концерта на децата, представящ фолклорните ни традиции, се включиха не само малките възпитаници на „Радост”, но и техни приятели от другите детски градини в Лясковец "Пчелица" и "Славейче", ученици от лясковските училища "Максим Райкович" и "Цани Гинчев", както и гости-самодейци от вокалната група при пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”. Всички заедно пяха и танцуваха, като вплетоха в празничната плетеница лясковски фолклор, обичаи, наричания, изпяха и химна на емблематичния за Лясковец Петропавловски събор „Хоро се вие край манастира”, представиха ритуално и гроздобер по Лясковски и други.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)