Търновски пожарникари участват в учение във Вранча за действия при тежко земетресение

Животът

15-10-2018, 10:00

Снимка:

МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специализираният модул отпътува по искане на румънската страна

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с румънските си колеги, провеждат практическо учение за действие при тежко земетресение в Румъния – Вранча. Целта е проверка на силите за реакция в случай на възникване на подобна ситуация. Специализиран модул на Главната дирекция със служители от подразделения в София, Габрово, Монтана, Велико Търново и Пловдив е изпратен по искане на румънската страна. Учението ще пресъздаде ситуация, при която предходния ден във Вранча, Румъния, е станало силно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултат на което са разрушени стотици сгради, загинали са хора, има данни за хиляди други в неизвестност - пострадали, затрупани и т.н. По механизма за гражданска защита в ЕС в нашия национален център е постъпило искане с молба за съдействие от Румъния. На базата на това е оценена цялата обстановка, отчетено е, че на територията на страна също има засегнати региони, но имаме ресурс за справяне със ситуацията и, предвид постъпилата допълнителна информация през нощта за изключително тежката ситуация в Румъния, е взето решение за мобилизиране и изпращане на наши екипи – 40 служители с 8 единици техника.

Това са хора, предварително подготвени за подобен вид мисии. Оборудвани са със съответните съоръжения – за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни.

Изцяло съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия. Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов