Великотърновски съдии обучават осмокласници в рамките на образователната програма

Животът

15-10-2018, 14:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Партньор на Окръжния съд ще е СУ „Емилиян Станев”

Окръжен съд – Велико Търново започва нова серия от обучителни лекции през учебната 2018/2019 година в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Първата лекция ще изнесе председателят на съда, г-жа Теодорина Димитрова, пред ученици от СУ „Емилиян Станев“ на 6 ноември 2018 г, като урокът ще бъде посветен на функциите на съдебната власт, структурата на съдебната система, разделението на властите и Висшия съдебен съвет.

И през настоящата учебна година партньор на ОС-Велико Търново при провеждане на лекционните курсове по образователната програма ще бъде СУ „Емилиян Станев“ в гр. Велико Търново, като ще бъдат изнесени лекции пред ученици от всички паралелки 8-ми клас в гимназията. През последните години бе изградено изключително добро взаимодействие между съда и учебното заведение и натрупан значителен опит, които позволяват надграждане и усъвършенстване на качеството на провежданото обучение.

Лектори през тази учебна година ще бъдат съдия Теодорина Димитрова, административен ръководител и председател на Окръжен съд – Велико Търново, съдия Ивелина Солакова, зам.-председател на съда, съдия Йордан Воденичаров и мл. съдия Ивайло Колев. Наставник по програмата е съдия Ивелина Солакова, а координатор – г-жа Калина Георгиева, съдебен администратор.

Темите на обучителния курс включват представяне на професията съдия, запознаване със статута на магистратите, защитата на правата чрез съдебните институции, детското правосъдие и статута на непълнолетните лица като жертви или извършители на престъпления, домашното насилие, съдебните процедури с участие на деца и др. Лекциите ще продължат до края на м. април 2019 г., като ще бъдат изнасяни в рамките на часа на класния ръководител за всяка от паралелките.

В рамките на обучителния курс ще участват със свои лекции и прокурори от Окръжна прокуратура – Велико Търново и следователи от ОСлО.

Окръжен съд – Велико Търново провежда обучения в рамките на образователната програма за пета поредна година, като бе един от първите съдилища в страната, които започнаха работа по нея през 2014 г. С решение на Висшия съдебен съвет, всички участвали в провеждането на  обучителната програма от Окръжен съд – Велико Търново през миналата учебна година получиха служебна благодарност и грамота за проявен висок професионализъм и компетентност в провеждането на програмата и за приносът им за удоствояването на ВСС със специалното отличие от журито на престижния конкурс „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов