Прокуратурата разследва гибелта на 27-годишен работник в силоз

Крими

15-10-2018, 17:14

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Николай Анчев издъхнал при падане от 50 метра

Досъдебно производство заради случая със загиналия младеж при трудова злополука в рафинерия за слънчогледово масло в Полски Тръмбеш, е образувано в Окръжна прокуратура във Велико Търново. По случая е заведено следствено дело и е назначена съдебно- медицинска експертиза. Трагедията се разигра на 12 октомври около 14 часа, когато великотърновецът Николай Анчев загина на място, докато той и негови колеги почиствали силозите в базата на рафинерия в Полски Тръмбеш. По разкази на очевидци, работниците били спуснати в силозите, за да почистят отлаганията от зърно по тях, които след влагата се втвърдяват и се превръщат в тежки, и твърди плочки. Процедурата се извършва всяка година преди прибирането на новата реколта в силоза.

27- годишният младеж работел във великотърновска фирма, която се занимава със строителство, разказаха още близките му. Фирмата поемала често поръчки за дейности на големи височини, често рискови, без да ползва услугите на алпинисти. Самият Николай нямал опит и не бил преминал курс по алпинизъм. Младежът бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче, на дълбочина от над 50 метра. Когато започнали да го изтеглят оттам обаче, работниците открили, че въжето е хлабаво и леко, и младежът го няма. По-късно го намерили мъртъв на дъното на силоза, затрупан от свлякла се големи количества твърда маса от отлаганията. Вещите лица ще се произнесат дали Анчев е паднал от високо и е загинал на място на циментовия под или е бил все още жив, когато отгоре му се изсипали твърдите плочки зърнени отлагания.

Утре от ОД "Инспекция по труда" ще се срещнат с ръководството на фирмата и ще се запознаят с документацията, какви предпазни мерки са били взети за работниците и дали е извършен инструктаж на Анчев, преди да се спусне в силоза.

Днес 27-годишният Николай бе погребан на централните гробища във Велико Търново. В последния му път бе изпратен от близки и приятели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов