Александър Нанков: „Правим дублиращ отбор на „Етър“, който ще играе в Трета лига!“

Спорт

15-10-2018, 17:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Членът на Управителния съвет на великотърновския тим за идеите си през новия сезон

Членът на Управителния съвет на Етър Александър Нанков разкри, че "виолетовите" много скоро ще имат дубъл, който ще се състезава в Северозападната Трета лига още през този сезон.

 

-         Г-н Нанков, как преценявате представянето на Етър в есенния дял на първенството?

 

– Етър успя да постигне нещо много важно – освен силния старт, успя да запази и качеството си на игра и от там резултатите. Постепенно намерихме правилния път, който ще следваме и занапред. Важно е да постигнем устойчивост и да радваме публиката. Само ще припомня, че преди 5 г., когато поех отбора от „В“ група, след срамния период с турските собственици и фалита, даже не сме си представяли, че можем да стигнем толкова далече. Апетитът обаче идва с яденето и вече мога да кажа, че Етър вече е отбор, с който се съобразява всеки и е важен фактор в Първа лига, така както е било в най-славните му периоди. Благодарен съм за успехите ни до тук и на главния мениджър Красимир Балъков на треньорския щаб в лицето на Станислав Генчев, Калоян Чакъров, Илиян Киряков и Тодор Колев.

 

-         Как виждате развитието на клуба занапред?

 

 – За мен е важно не само развитието на първия отбор, но и на клуба като цяло, а една от първите ни цели е възраждането на школата. Вече постигнахме една от задачите си – да имаме участник от някоя от възрастовите ни групи в елитните първенства. В нея играят нашите момчета до 15 и до 17-годишна възраст. Ясно е, че при нас нещата не са идеални и тепърва имаме много работа за подобряване на школата. Нещата се случват постепенно – знаете, че в момента е обявена обществена поръчка за нов голям стадион с изкуствено покритие в Спортното училище. Паралелно се изграждат и още два терена там. Но все още сме длъжници по отношение на екипировката и оборудването на школата. Искам да подчертая дебело, че първият отбор и школата вървят успоредно  и са в симбиоза. Основната ни цели задача за следващите месеци е правилното интегриране на юношите ни към мъжкия футбол, първия отбор на „Етър“ и като тръмплин за нанационалните  гарнитури.

Моята идея е да структурираме втори отбор на Етър, който ще се състезава в първенството на Северозападната трета лига от сезон 2019/2020 година. В него ще се включат предимно юноши на клуба, подкрепени от няколко по-опитни играчи – също юноши на Етър. Целта е този отбор да замести участието в първенството на старшата възраст, което за мен е излишно. Така ще осигурим и добро развитие на нашите юноши, особено на тези, които се включват в националните шампионати за 15 и 17-годишни. Те ще могат да получават изява в мъжкия футбол и да се развиват поетапно. Нормално е дубълът ни да захранва с качествени кадри първия отбор. Вместо да даваме юношите си на други тимове, е по-добре да ги доразвиваме с правилен тренировъчен процес при нас. Двата тима ще играят често спаринги и младите момчета ще имат възможност да се доказват и пред нашата публика и пред спортно-техническото ръководство на първия отбор.

 

-         Това ли е начинът да видим повече юноши и местни играчи в първия отбор?

 

– Това е една моя мечта и ще дам всичко от себе си, за да я реализирам. Чувствам, че взискателната етърска публика иска да наблюдава местни момчета и да им се радва, така както преди години е подкрепяла Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Гошо Георгиев. Имаме добри, качествени и всепризнати специалисти в школата, които спокойно могат да водят дублиращия ни отбор. Очаквам да получа обществена подкрепа за това начинание.

Смятам, че това е логичният път за развитието на нашата славна школа и шанс на нейните възпитаници да покажат качества. Вярваме, че вторият отбор на „Етър“ ще е и основният източник на млади кадри за представителния тим. Това ще затвърди имиджа на „Етър“ като клуб, който развива таланти и дава шанс на добри футболисти, които тепърва ще славят името на отбора, града и България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов