Прокуратурата иска затвор за Антон, причинил смъртта на Краси Енев и приятеля му Димитър

Крими

16-10-2018, 11:39

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бащата на Красимир вчера изрази разочарованието си от родното правосъдие

Окръжна прокуратура – Велико Търново протестира присъда на  Окръжен съд – Велико Търново, с която на Антон И., признат за виновен за това, че при управление на лек автомобил причинил смърт на две лица, е наложено условно наказание.

С присъда от 02.10.2018 г. съдът призна подсъдимия А. И. за виновен в това, че на 13.10.2017 г. около 22:50 часа в гр. Горна Оряховица, при управление на лек автомобил „Тойота“, нарушил правилата за движение, като превишил допустимата скорост за населено място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал движещите се пешеходци Димитър Д. и Красимир Енев. При произшествието подсъдимият е причинил смъртта на двамата пешеходци и средна телесна повреда на возещия се в лекия автомобил А. Л.

Съдът е разгледал делото при условията на съкратено съдебно следствие и на основание  Наказателния кодекс определил на Антон И. наказание в размер на четири години и шест месеца „лишаване от свобода“, които намалил до размера на три години „лишаване от свобода“, чието изпълнение отложил за срок от пет години. Същият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Прокуратурата е преценила, че присъдата на Окръжен съд – Велико Търново, в частта относно определяне размера на наказанието лишаване от свобода  и неговото отлагане на изпълнението, е неправилна и незаконосъобразна. За извършеното престъплението в НК е предвидено наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Окръжна прокуратура излага в протеста си, че определеното наказание не съответства на причинения престъпен резултат - смърт на две лица и телесна повреда на трето, поради което протестира присъдата с искане да се увеличи наложеното наказание на подсъдимия, без прилагане на института на условното осъждане.

Вчера бащата на загиналия Красимир изрази чрез медиите своята болка от загубата и разочарованието си от родното правосъдие. Момчето му, изпадайки в мозъчна смърт, спаси чрез органите си четири живота.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов