Станислава Стоянова в Стражица: Фестивалът „Житената питка“ е събитие от национално значение

Мисия

16-10-2018, 14:16

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За поредна година народният представител от ГЕРБ бе гост на празника

„Горда съм, че именно Стражица е градът, в който най-силно се тачат обичаите, свързани с нещо свещено за нас, българите - хляба“, каза народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова при официалното откриване на седмото издание „Фестивал на Житената питка”.

За поредна година Стоянова бе гост на празника, заедно със зам.-областния управител инж. Детелина Борисова и представители на местната власт от съседни на Стражица общини. В приветствието си към участниците народният представител изтъкна, че фестивал като този няма никъде в страната.

„Това е не просто празник от местния календар, а събитие от национално значение“, категорична бе Станислава Стоянова, която поздрави инициаторът и основател на фестивала „Житената питка“ – инж. Детелина Борисова. Преди седем години, в кметския мандат на инж. Борисова, бе поставено началото на превърналия се в традиция празник. Фестивалът е  посветен на творчеството на големия разказвач Ангел Каралийчев и се провежда ежегодно в Световния ден хляба и прехраната.

По време на празника участници от всички населени места в общината представиха традиционни и ритуални пити и баници. Представени бяха свързани с хляба обичаи, а във фестивала се включиха хора от различни възрасти.

Станислава Стоянова поздрави всички, почитащи, съхраняващи и споделящи българските традиции. Народният представител отправи специални благодарности и към ръководството на Хлебозавод „Стражица“, за неизменната подкрепа и осигурените награди.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов