ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" стана училище посланик към Европейския парламент - velikotarnovo.utre.bg

ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" стана училище посланик към Европейския парламент

17 октомври 2018, 08:22 | Мария Христова
  • Снимка:
    личен архив

Гимназията е единственото одобрено школо от община Горна Оряховица

ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" е единственото училище в общ. Горна Оряховица, избрано за Училище посланик към Европейския парламент. Журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в БЪЛГАРИЯ, е имало тежката задача да избере новите най-добри 40 учебни заведения. Основните критерии, по които ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" победи, бяха мотивацията на кандидатстващите учители, силните страни на училището, обхватът и иновативността на предложените примерни дейности. Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент.

Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

От встъпителен семинар, който се проведе в Дома на Европа в гр. София, се завърнаха и преподавателите Венета Стефанова - педагогически съветник и Богдана Пашева-Куманова - учител по английски език, които ще се заемат с организацията и осъществяването на Програмата. След това ще започне обучителният процес в избраните училища и ще бъдат изпълнени заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета