Горна Оряховица се прощава с основателката на балетната школа Стефка Антонова

Мисия

20-10-2018, 16:11

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2015 г. тя бе удостоена със званието „Почетен гражданин”

На 84-годишна възраст почина основателката на балетната школа в Горна Оряховица Стефка Антонова. До последно тя беше със своите наследници в балета и участваше в културния живот на града. Отиде си след кратко боледуване.

През 1959 г. в Горна Оряховица Стефка Антонова основава една от първите в страната балетни школи към НЧ „Напредък - 1869”. Започва с 25 деца, а в последствие те достигат над 150. През 1976 година тя основава състав за класически танци, като част от балетната школа. По-късно създава и Мажоретен състав към СОУ „Вичо Грънчаров”.

Съставите на Стефка Антонова са носители на призови места от Републикански фестивали на художествена самодейност през 1974 година. Школата става лауреат и получава 2 златни медала и званието „Представителен състав”. Стефка Антонова многократно е представяла България на международната сцена. Днес медалите, получени като награда от съвместния труд на децата и тяхната ръководителка, се съхраняват в Историческия музей в Горна Оряховица.

През всичките тези години в магията на балетното изкуство педагогът Стефка Антонова посвещава над 5500 деца. Четирима от завършилите Горнооряховската балетна школа са продължили обучението си и са завършили висшето си образование като балетни педагози. За много други сцената става професионална съдба. Те поемат пътя на балетният артист и по настоящем играят в спектаклите на Музикалните театри и опери, не само в България, но и в Италия, Германия, Швеция, Полша и др.

За дейността си през годините, през май 2015 г. Стефка Антонова бе удостоена със званието „Почетен гражданин” на Горна Оряховица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)