Горна Оряховица се прощава с основателката на балетната школа Стефка Антонова

Мисия

20-10-2018, 16:11

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2015 г. тя бе удостоена със званието „Почетен гражданин”

На 84-годишна възраст почина основателката на балетната школа в Горна Оряховица Стефка Антонова. До последно тя беше със своите наследници в балета и участваше в културния живот на града. Отиде си след кратко боледуване.

През 1959 г. в Горна Оряховица Стефка Антонова основава една от първите в страната балетни школи към НЧ „Напредък - 1869”. Започва с 25 деца, а в последствие те достигат над 150. През 1976 година тя основава състав за класически танци, като част от балетната школа. По-късно създава и Мажоретен състав към СОУ „Вичо Грънчаров”.

Съставите на Стефка Антонова са носители на призови места от Републикански фестивали на художествена самодейност през 1974 година. Школата става лауреат и получава 2 златни медала и званието „Представителен състав”. Стефка Антонова многократно е представяла България на международната сцена. Днес медалите, получени като награда от съвместния труд на децата и тяхната ръководителка, се съхраняват в Историческия музей в Горна Оряховица.

През всичките тези години в магията на балетното изкуство педагогът Стефка Антонова посвещава над 5500 деца. Четирима от завършилите Горнооряховската балетна школа са продължили обучението си и са завършили висшето си образование като балетни педагози. За много други сцената става професионална съдба. Те поемат пътя на балетният артист и по настоящем играят в спектаклите на Музикалните театри и опери, не само в България, но и в Италия, Германия, Швеция, Полша и др.

За дейността си през годините, през май 2015 г. Стефка Антонова бе удостоена със званието „Почетен гражданин” на Горна Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов