Децата без наследствена пенсия ще получат нов вид месечна помощ

Животът

21-10-2018, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще се предоставя от догодина на близо 8 000 деца

Нов вид месечна семейна помощ ще могат да получат всички деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, които бяха одобрени на второ четене от парламента. Законопроектът беше подготвен от Министерството на труда и социалната политика и одобрен от Министерския съвет на 1 август.

 

Новата помощ ще се предоставя от 2019 г. и ще се отпуска без доходен критерий. Очакванията са, че с нея ще бъдат подкрепени около  8000 деца.  Размерът й ще се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. Помощта ще се отпуска за 12 месеца и ще може да се получава заедно с останалите видове семейни помощи, но няма да може да се получава заедно с персонална пенсия на дете по Кодекса за социално осигуряване.

 

Новата месечна семейна помощ ще се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, които отглеждат детето. Тя ще се получава до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Ако детето е завършило средното си образование преди навършване на 18-годишна възраст, помощта ще продължи да се предоставя до навършването й. Предвижда се и възможност за получаване на новата помощ от семействата на роднини и/или близки, при които е настанено дете, когато семейството не получава месечна помощ за отглеждането му съгласно Закона за закрила на детето.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов