В Свищов бе открита Националната седмица на четенето 2018

Мисия

22-10-2018, 16:57

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ваня Трайкова от Министерство на образованието бе специален гост на проявата

В град Свищов днес бе даден стартът на Националната седмица на четенето. Официални гости на събитието бяха Ваня Трайкова – държавен експерт „Предучилищно образование“ при Министерство на образованието и науката, инж. Розалия Личева – началник на Регионалното управление по образование във Велико Търново и Екатерина Миновска – ст. експерт „Предучилищно образование“ при РУО - Велико Търново.

В своето приветствено слово кметът на Общината Генчо Генчев изрази радостта и гордостта си, че именно крайдунавския град е избран за домакин на инициативата и припомни, че от тук са тръгнали едни от най-големите просветители на страната ни. Той каза още: „Четенето ни дава сили да отстояваме себе си. То ни изгражда като личности и като хора. Четенето, по своята същност, е част от развитието на един човек и когато се докосва до книгите, той се докосва до света чрез тях. Именно това е мисията на Националната седмица на четенето – мисия, която човек трябва да изпълнява през целия си живот“. Приветствени думи от сцената на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ отправиха и специалните гости.

Инж. Личева каза, че Свищов е най-подходящият български град за откриването на Националната седмица на четенето. Тя припомни, че именно Свищов е първият български град, в който е открита детска градина, по делото на Никола Живков. „Знаем колко е важно за Свищов и за всички негови малки жители от детските градини да имаме много поводи за празници, а какво по-хубаво от това именно тези поводи да са свързани с уменията ни за четене, за разказване на приказки, научаване на мъдрости, за всички неща, които са полезни за изграждането на нашите деца като достойни граждани и личности“, каза още тя и поздрави всички с откриването на днешния празник.

Госпожа Ваня Трайкова от Министерство на образованието благодари на община Свищов и на РУО – Велико Търново за домакинството. Тя каза: „Днес откриваме Националната седмица на четенето тук в Свищов, но инициативите се реализират в цялата страна, във всички общини и области. От 2015 година стартира първото провеждане на Националната седмица на четенето и за мен е част и удоволствие днес да участвам в откриването ѝ в град Свищов“.

След впечатляващото празнично представление, което малчуганите от детските градини изнесоха в препълнения салон на Първото българско читалище, в три от детските заведения на Свищов се проведе „Ден на отворени врати“. Г-жа Трайкова, инж. Личева и г-жа Миновска посетиха ДГ „Радост“, ДГ „Васил Левски“ и ДГ „Чиполино“, където заедно с децата четоха книжки, а след това споделиха добрите си впечатления от чудесните условия в свищовските детски градини. От името на Министерството на образованието Ваня Трайкова поднесе подаръци – пъстри книжки и тениски,  с които зарадва свищовските деца.

В рамките на деня, в залата на художествена галерия „Николай Павлович“ бе открита и изложба от детски рисунки на тема „Детски приказки“. Творбите и ще бъдат изложени за посетители през цялата седмица.

Всички събития във връзка с Националната седмица на четенето са резултат от съвместна инициатива на Министерство на образованието и Министерство на културата. По тази причина, отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов са организирали до края на седмицата да се проведат десетки мероприятия за децата и учениците в свищовските градини, училища и библиотеки, свързани с четенето, културата и образованието.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов