Старата столица отбеляза Празника на Търновския гарнизон

Мисия

23-10-2018, 11:15

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативен комитет предлага изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров

Велико Търново почете празника на своя гарнизон с военен ритуал, изпълнения на маршова музика и поднасяне на цветя на паметника „Майка България“. Честването бе възстановено през 2015 г. след 68-годишно прекъсване, а инициативата на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса веднага получи подкрепата на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и Националния военен университет „Васил Левски”.

Пред паметника „Майка България” слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Той припомни, че Търновският гарнизон винаги е бил важна част от славната история на Старата столица и България, а ролята на формированието за военното образование и за редица обществени събития е много голяма. Заместник-кметът подчерта, че Велико Търново е град, дал на страната 34 генерали и двама адмирали. Проф. Камарашев обяви, че инициативен комитет вече работи по идеята за изграждане на паметник на Сава Муткуров, който е роден в Търново и е първият български генерал, бил е и военен министър в правителството на Стефан Стамболов.

Слова произнесоха също доц. Марко Златев от НВУ „Васил Левски“ и председателят на комисията по образование в Общинския съвет проф. Михаил Харалампиев.

Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар през 1912 г., по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини.

Сред гостите бяха също представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации и сдружения, общински съветници, курсанти, граждани.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)