Година пробация получи мъж за лъжесвидетелстване в съда

Крими

23-10-2018, 14:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Опитал да изкара побойник жертва

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебната фаза споразумение, мъж, лъжесвидетелствал пред съд, ще изтърпи наказание от една година пробация.  

О. З. се призна за виновен за това, че в периода 24.02.2017 г. до 03.04.2017 г., в град Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, като свидетел, в съдебно заседание по наказателно дело по описа на Районен съд гр. Велико Търново, пред съдия съзнателно устно потвърдил неистина.

О.З. се познавал с Т., който бил осъден за това, че на 16.06.2012 г. в гр. Велико Търново, при нанесен побой на мъж, му причинил две средни телесни повреди, като му било наложено наказание пробация за срок от 7 месеца и удръжки от трудовото възнаграждение от 10 % в полза на държавата за срок от 7 месеца. Недоволен от гражданските последици, Т. решил да поиска възобновяване на наказателното производство, като помолил обвиняемия да заяви по делото, че е станал очевидец на случилото се и че той не бил удрял пострадалия. При разглеждане на делото във Великотърновския районен съд обвиняемият, според уговорката, се явил като свидетел и в съдебно заседание заявил неверни показания, като всъщност не е присъствал на 16.06.2012 г. на нанесения побой. По повод възникналите противоречия при излагане на тези факти, О.З. бил отново призован за разпит, като признал, че е потвърдил неистина, като е изложил неверни факти.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов