Деца от горнооряховските общински училища се включиха в Националната седмица на четенето

Мисия

23-10-2018, 15:06

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заместник-кметът Йорданка Кушева се включи в инициативата и със свое произведение

Деца от горнооряховските общински училища се включиха днес в Националната седмица на четенето. Домакини бяха учениците от на СУ „Георги Измирлиев“, които заедно със свои връстници от СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ прочетоха свои любими произведения от български автори.

Инициативата за Националната седмица на четенето е на Министерството на образованието и науката, а целта е да се насърчи и повиши грамотността сред учениците.

Заедно с децата книжки четоха и народният представител Явор Божанков, заместник-кметът на Общината Йорданка Кушева, директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов, директорът на „Социално подпомагане“ Боряна Кирилова.

Заместник-кметът Йорданка Кушева направи специален жест към децата и всички гости и освен, че чете заедно с малчуганите, се включи в инициативата и със свое произведение.

За да поощрят децата в четенето в СУ „Георги Измирлиев“ бяха също експертът от МОН Ваня Трайкова, началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева, главният библиотекар в Общинската библиотека Светлана Гъркова, горнооряховските поети Таня Мезева и Илия Тихов и др.

Всички малки читатели получиха грамоти и книги от РУО, а за всяко училище имаше комплект книги, осигурени от Община Горна Оряховица.  

Националната седмица на четенето се провежда в цялата страна. В инициативите са включени разнообразни игри, състезания, представяне на книги, както и национален маратон на четенето. Символичен домакин на събитието тази година е Регионалното управление на образованието във Велико Търново, а за първи път Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от V, VI и VII клас.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов