С различни инициативи протича Седмицата на четенето в Лясковец

Велико Търново Лайф

24-10-2018, 08:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред тях е състезанието по български език и литература „Обичам те, българска реч”

Националната седмица на четенето тази година се провежда от 22 до 26 октомври. Кампанията се организира от Министерството на образованието и науката и ще протече във всички български училища с над 3000 събития в страната ни. Целта на инициативата е насърчаване и повишаване на грамотността сред учениците. 

В седмицата са включени разнообразни игри, състезания, представяне на книги, както и национален маратон на четенето. Символичен домакин на събитието тази година е Регионалното управление на образованието в старата столица.  

Във втория ден на кампанията в Лясковец гимназията посрещна много гости при откриване на инициативите, посветени на Седмицата на четенето. В СУ „Максим Райкович” пристигнаха Ваня Трайкова – държавен експерт в Министерство на образованието и науката, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, заместник-кметът на Елена и секретарят на общината Десислава Шопова и Ивона Савова, гости експерти от РУО Захаринка Чакалова и Екатерина Миновска, експерти от Община Лясковец, директори на училища и много учители. С разнообразни игри и забавни състезания премина организираната училищна инициатива, в която се включиха пет смесени отбора, съставени от ученици от четири училища на общините Елена и Лясковец. Проведе се състезание по български език и литература „Обичам те, българска реч”, в което се съревноваваха около 40 от най-добрите ученици - от двете училища в Лясковец СУ „Максим Райкович” и НУ „Цани Гинчев” и от еленските - СУ „Иван Момчилов” и НУ „Иларион Макариополски”. 

Преди състезанието децата бяха поздравени от инж. Личева, след което бяха наименувани отборите с имена на приказните герои – Котаракът в чизми, Червената шапчица, Мечо Пух, Пипи Дългото чорапче и Пинокио. Игрите бяха свързани с познания, които децата от първи до четвърти клас показаха – познаване на литературен герой, разпознаване на българските поети и писатели по техните портрети, сглобяване на откъси от любими детски приказки, намиране отговора на гатанки, познаване на българските пословици. За показаните знания и старание в игрите и викторините, в края на надпреварата учениците получиха наградите си от гостите и от директора на домакинстващото училище Даниела Арабаджиева. Всички участници от петте отбора си тръгнаха с грамоти и много подаръци – тениски, химикалки и книжки, както и много лакомства, осигурени от домакина на националната проява – Регионалното управление на образованието във Велико Търново. 

В Седмицата на четенето инициативите в Лясковец продължават, както в гимназията, така и в началното училище. В СУ „Максим Райкович” деца от началния курс ще се впуснат в голямото четене на любими приказки, в което ще се включат и техните учители и кметът на Община Лясковец д-р Гецова. В начално училище „Цани Гинчев” пък е предвидено да се проведе инициатива под наслов „Четенето е забавно”. В нея ще се впуснат децата от училището, които заедно с по-големите си приятели - студентите от кръжока „Четящият студент, четящото дете”, с ръководител проф. дн Мариана Мандева от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ще се потопят в чудния свят на книгите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)