Велико Търново отбеляза 833 години от въстанието на братята Петър и Асен

Мисия

26-10-2018, 17:09

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Даниел Панов: „Когато е обединен, нашият народ е способен на чудеса“

Велико Търново отбеляза 833 години от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава и до обявяване на Търновград за столица на България. Почетен бе и големият християнски празник Димитровден, в който на почит са също строителите.

По традиция, празничната програма започна с литургия, отслужена от отец Славчо в църквата „Успение Богородично“ в квартал „Асенов“. Кметът на Старата столица Даниел Панов запали свещ за здраве и поведе литийното шествие с иконата на св. Димитър Солунски, преминало през Владишкия мост и продължило до храма „Св. Димитър Солунски“.

В църквата светиня Даниел Панов припомни, че датата 26 октомври 1185 година е сред най-светлите в българската история, а въстанието на Петър и Асен не е обикновен локален бунт.

„Преди 833 години двамата братя повеждат нашия народ срещу Византия. Тяхното дело е общобългарски акт, довел до премахването на една неправда, продължила повече от век и половина – а именно, отхвърлено е византийското робство. Тук, в  Търновград, е възстановена онази българска държава, начело на която бяха хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг, царят покръстител Борис Михаил, великият Симеон I, вечният Самуил.  Съвсем заслужено Петър и Асен обявяват Търново за столица на Второто българско царство.

Въстанието на двамата братя е от онези бележити събития в нашата история, с които трябва да се гордеем, които трябва да помним и за които да разказваме на нашите деца.

Най-малкото, което днес можем да направим, е да не допускаме историята да бъде забравяна, както често се случваше в близкото минало. Защото освен, че ни дава поводи за гордост от това, че сме българи и великотърновци, тя ни дава и ценни уроци.

Петър и Асен успяват, защото са имали подкрепата на целия народ, на църквата и войската. Въстанието на двамата братя е още един пример за това как обединен, българският народ, макар и малък, е способен на чудеса в глобален мащаб. Нека се учим от примери като този, нека почерпим от мъдростта на нашите предци и нека бъдем единни. Както и преди съм казвал – това е най-малкото, което им дължим като техни наследници“, каза в словото си кметът Даниел Панов.

Градоначалникът се обърна с поздрав към всички строители, архитекти, инженери и хора, чиято дейност е в строителството, както и към всички именици. Той пожела на празнуващите здраве, семейно щастие и ги призова да пазят българските традиции и обичаи и да възпитават децата на Велико Търново и България в дух на родолюбие.

Празника уважиха също областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на великотърновската структура на Камарата строителите Любомир Шербетов, заместник-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Димитър Димитров. Присъстваха също представители на различни институции, организации и сдружения, много великотърновци и гости на града.

В двора на храма бе осветен курбан по случай Димитровден и празника на строителя, а ансамбъл „Искра“ зарадва всички с чудесни фолклорни изпълнения.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)