Църквата „Свети Димитър“ в село Козловец отбеляза своята 130-та годишнина

Велико Търново Лайф

26-10-2018, 17:24

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Двойният празник събра десетки жители на селото да се помолят за здраве и благополучие

       На Димитровден в свищовското село Козловец беше отбелязана 130-годишнината от построяването на църковния храм „Свети Димитър“. Двойният празник събра десетки жители на селото да се помолят за здраве и благополучие и да отпразнуват заедно Димитровден. Заедно с кмета на селото Борис Велев, православния празник и кръглата годишнина на храма уважиха председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и кметове на кметства от близките населени места.

Архиерейският наместник отец Руслан Личен благослови присъстващите миряни и каза: „Да благодарим на нашите предци, създали този храм като духовното сърце на село Козловец, за да можем всички ние да правим своите срещи с Бога. Това, че всички вие днес сте тук и сте довели децата е знак, че тази църква, която днес чества своята 130-та годишнина има нуждата и смисъла да бъде тук.“ След празничната литургия, в двора на църквата беше направен курбан за здраве и благополучие за жителите на селото.

 

В община Свищов има три православни храма носещи името на Свети Димитър Солунски, които се намират в с. Козловец, в с. Овча могила и в гр. Свищов. И трите храма днес отбелязаха своите храмови празници, а свищовската църква „Св. Димитър”  е една от най-старите в крайдунавския град.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)