Днес е Мишинден

Животът

27-10-2018, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Имен ден празнува Нестор

Един малко известен у нас празник от есенния цикъл народни празници е Мишинден. В различните краища на страната го наричат различно: Мишляци, Погашник, Пуганци.

Празникът има езически корени и колкото и странно да се стори на съвременните българи, е посветен на мишките.

 

Мишинден се отбелязва в деня на Свети Нестор, но в някои райони и на 24 ноември, когато църквата почита Св. Екатерина.

Поверията, свързани с Мишите празници разказват, че празникът е свързан с предпазването от мишки. Във връзка с това строго се спазва съблюдаването на редица народни вярвания, обреди и забрани, основното сред които е жените на този ден да не говорят за мишки.

В миналото най-старата жена в дома е замазвала с кал огнището или пода на зимника, докато изрича заклинания, в които всички са вярвали дълбоко.

Жените в деня на Мишите празници не е трябвало да използват остри предмети, да плетат, да шият, да месят хляб. Това поверие се е свързвало с вярването, че по този начин ще предпазят дрехите, посевите и реколтата от острите миши зъбки.

 

В някои райони на страната се е практикувала традицията на Мишкината сватба като с този символичен магически акт се е целяло предотвратяването на опасността от нашествие на мишки и плъхове в домовете и по нивите.

 

Интересна е връзката на Мишинден с деня, в който църквата почита Св. Нестор. На 27 октомври църквата почита Свети Нестор. В иконите обикновено е изобразен като млад мъж с копие в ръка. Житието на свети Нестор е свързано с това за свети Димитър. Историята разказва, че Димитър бил хвърлен в тъмницата на Солун, заради проповядване на християнство, а младият Нестор бил негов ревностен последовател.

Според легендата мишките излезли от корема на езичника Лий, когото Нестор промушил с копие и от там изскочили за първи път мишките и така се разпространяват по цялата земя. Според  друга история, всички гадинки – мишки, къртици, плъхове излезли от тялото на дявола, когато помирисал за първи път тамян.

 

Имен ден празнуват носещите името Нестор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов