Представят сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза” - velikotarnovo.utre.bg

Представят сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза”

28 октомври 2018, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Севлиево

Авторите представят книгата си на 29 октомври в 17:30 часа в зала 300 на Община Севлиево

Писането на сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“ започва в далечната 1976 г., когато Христо Темелски започва работа като уредник в Градския исторически музей в Севлиево. Тогава той с изненада установява, че миналото на Севлиево и Севлиевския край е почти неизследвано през османския период, а преведени и публикувани са само няколко документа през 1967г.

 

Така историкът се заема с нелеката задача, заедно със Стефан Андреев, да съберат историята на града си от османското време в един сборник, който да направят общодостъпен за широката аудитория. Години по-късно това става факт и сборникът ще бъде официално представен на 29 октомври от 17:30 ч. в зала 300 на Община Севлиево, а участие в срещата ще вземат авторите на изданието Стефан Андреев и Христо Темелски.

 

Всеки, който разлисти сборника, ще може да разбере кога за първи път е било споменато името на днешния град Севлиево, какви са основните събития, които са се случили в Севлиево и Севлиевската каза в османските години и още много други интересни и важни факти.

 

Авторите не крият, че са срещнали немалко трудности в събирането на материалите, за да стане сборникът факт, особено при видеоматериалите. Някои микрофилми са се оказали с толкова лоша резолюция, че са на практика нечетими, а в същото време липсват добри апарати за четене на такива филми – наличните машини са прекалено стари и са неизползваеми.

 

Включените в сборника документи няма как да изчерпят всички османски материали от този период. При по-нататъшното проучване на чуждите османски архиви вероятно ще се открият още документи за Севлиево и неговата каза, които ще доосветлят разглеждания период.

 

До тогава всички севлиевци и любители на историята могат да научат повече от сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“, който ще бъде официално представен на 29 октомври от 17:30 часа в зала 300 на общината.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета