Великотърновски гимназисти представиха решения на глобални проблеми

Велико Търново Лайф

28-10-2018, 13:27

Снимка:

СУ "Вела Благоева"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мащабният урок се проведе по инициатива и формат на Уницеф

Близо 60 гимназисти от X, XI и XII клас на СУ „Вела Благоева” представиха глобалните проблеми на света, в рамките на открит урок, пред експерти от образователната дирекция на Община В. Търново и РУО - Велико Търново.

Мащабният урок се проведе по инициатива и формат на Уницеф. „Идеята ни бе да се присъединим към глобалния открит урок, който се провежда и да помислим кои са проблемите пред обществото днес, да популяризираме 17-те глобални цели за устойчиво развитие и да помислим как те могат да бъдат реализирани”, сподели преподавателят по икономика Ивалина Климентинова. Тя уточни, че въпросните цели са разписани още през 2015 г. и са част от учебния материал по Георгафия и световна търговия на младите предприемачи от СУ "Вела Благоева".

Сред проблемите, които не бяха малко, са замърсяването, бедността, здравеопазването и много други, на които учениците предложиха прости, но адекватни мерки за противодействие.

Събитието уважи Мира Добрева-Хилтън от Уницеф България, която сподели своите приятни впечатления от търновските младежи. „Лично аз видях много будни млади хора с оригинални идеи и не мисля, че по никакъв начин те не отстъпват на възрастните и на останалите младежи по света. Виждам млади хора, които се интересуват от своята общност и това, което се случва около тях, мислят и действат активно как ние като общество да решим тези проблеми”, сподели тя.

В края на урока гимназистите поканиха Мира Добрева-Хилтън на интервю, записът от което възнамеряват да публикуват в социалните мрежи и в сайта на инициираната от тях Младежка телевизия Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов