Театралите от Козаревец с награда от фестивала „Театър без граници” - velikotarnovo.utre.bg

Театралите от Козаревец с награда от фестивала „Театър без граници”

29 октомври 2018, 11:50 | Мария Христова
  • Снимка:
    личен архив

Ръководител на трупата е режисьорката Стефка Петрова

Театралният състав на Козаревец „Парашкев Парашкевов” се сдоби с награди от първото си представително участие в театралните празници в Самоков.  

В Самоков трупата изигра последната си постановка „Женско царство”, под режисурата на Стефка Петрова. По традиция в Самоков се проведе Националният фестивал на любителските театри „Театър без граници“. Организатори на театралния празник са Община Самоков и Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“, а тази година се състоя седмо поредно издание на фестивала. 

По традиция, последната седмица на октомври, самоковското читалище се превръща в център на любителското театрално творчество. Състави от цялата страна представят богата палитра от постановки, на които публиката може да се наслади, като посещенията за зрителите са напълно безплатни. Основната идея на театралния фестивал е да запознае българската публика с разнообразието от театрални форми и жанрове, както и да се съберат на една сцена любителите на това изкуство. Нашите театрали, освен че се представиха блестящо, завързаха трайни приятелства със свои колеги и събратя по творческа съдба, обмениха опит и се забавляваха.  

Макар, че за пръв път участваха в този престижен форум на любителите самодейци, козаревчани играха самоотвержено и за добрата работа на сцена бяха високо оценени от професионалното жури на фестивала Антон Радичев – актьор в Народен театър „Иван Вазов” – председател, и членове – Иван Танев и Цветанка Почеканска. Журиращите присъдиха наградата за поддържаща мъжка роля, която получи най-възрастният козаревски самодеец - 64-годишният Иван Стаматов за ролята му на дядо Еньо, а номинация за младежка роля има един от най-младите таланти на Козаревец - 21-годишният Свилен Цанев, за ролята му на Св. Никола. 

„Удовлетворени сме и благодарни, че наред с имената на градски и утвърдени любителски театри се чу на този престижен фестивал и името на малкото село Козаревец. Благодарности към нашия уникален режисьор – Стефка Петрова за професионалната й работа, за ентусиазма и търпението. Благодарим за подкрепата и доверието и на нашите верни партньори и приятели през годините - общинският съветник Ралица Рашева и кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова”, каза от името на всички самодейци секретарят на козаревското читалище „Земеделец-1899” Йорданка Андреева.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета