Турнирът за Купата – скритият път към завръщането на Етър в Европа

Спорт

30-10-2018, 12:06

Снимка:

youtube, кадър

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Момчетата на Краси Балъков имат шанс, който не е за подценяване

Етър никога не се предава, а крачи с вдигната глава! Подобен рефрен от футболна песен често звучи на митичния „Ивайло“ и по стадионите в цялата страна. И като че ли в тези кратки думи е събран целият път на Етър през годините – традиция, непримиримост и гордост, както и увереност в крачките към бъдещето, което заслужава този голям отбор.

След известно затишие и финансови драми, през последните няколко години Етър отново постигна много – възроди се от пепелта, измина труден път, завърна се сред най-добрите в България, има своя преобразен и по-красив дом – стадион „Ивайло“, а днес играе все по-добър и успешен футбол под ръководството на легендата Красимир Балъков.

Въпреки загубата от ЦСКА миналия уикенд, отборът се представя повече от добре в последните мачове, така че класиране в първата шестица на Първа лига не изглежда невъзможна задача, макар че малко специалисти виждат Етър сред най-добрите в края на сезона. Но кой знае, пътят през сезона е дълъг. Истината е, че в сряда предстои един решителен, макар и на пръв поглед леко подценяван мач, който обаче може да отвори пътя на Етър към... да, към поход за Лига Европа!

„Болярите“ посрещат старозагорския Верея в мач от осминафиналите за Купата на България и при успех, който изглежда напълно възможен, ще продължат надпреварата в турнира и напролет и то на фазата на ¼ - финалите. А като се има предвид, че със сигурност на осминафиналите ще отпадне по един фаворит и носител на купата в последните години от двубоите Лудогорец – Славия, Черно море – Левски и Берое – Ботев, то шансовете на Етър в един евентуален ½ - финал никак не са лоши!

С малко късмет при жребия момчетата на Краси Балъков може да се срещнат с отбори като Локомотив София или Септември, Струмска слава или Черноморец Балчик, Дунав или Локо Пловдив. Все съперници, които изглеждат напълно преодолими за болярите по пътя към полуфинал във втория по значимост турнир у нас. Но дори и „виолетовите“ да срещнат някой от сочените за фаворити в турнира отбори, ако мачът е на „Ивайло“, със сигурност Етър може да сломи всеки с подкрепата на своята вярна публика. Доказателство за това бе мачът с Берое преди малко повече от месец, където „виолетовите“ изпуснаха да победят буквално за броени минути доста по-опитния си и афиширал големи амбиции в Първа лига съперник. Миналата година пък дори ЦСКА, начело с головата машина Фернандо Каранга, не успя да спечели трите точки на „Ивайло“.

Но все пак в един такъв мач, където всичко се решава в рамките на 90 или максимум 120 минути, е важно мъжеството на терена, мотивацията, подкрепата от трибуните и отборната игра. А това са все неща, които момчетата във виолетово са доказали, че притежават! И ако го демонстрират на терена в един такъв мач, няма как да загубят. Защото в такива срещи триумфално ръце за победа често вдига не по-силният, а по-надъханият и искащ успеха отбор. А и нека не забравяме, че в турнира за Купата на България и равният мач е добър изход, защото с малко повече късмет при дузпите може да бъде победен всеки съперник, без значение колко класен е той.

Стратегиите в такива мачове много наподобяват стратегиите за залагане на слот машини - трябва ти добър предварителен план, хладнокръвие и малко късмет. А когато спечелиш – усещането и печалбата от това си заслужават!

Но за да стигне отборът до всичко това, трябва да започне с успех над Верея в сряда. И с една всеотдайна подкрепа от трибуните на „Ивайло“, придружена с мъжка и сърцата игра. А за да я има последната, трябва и стадионът да е пълен с хора, подкрепящи своя отбор като на видеото от 15 октомври 2017 по-долу.

 

 

Не вярвате в този красив сценарий ли? Може и да сте прави, но си припомнете едно – сигурно и феновете на Берое, Черно море, Ботев и Славия не са вярвали преди няколко години! Но историята казва друго – точно тези 4 отбора са спечелили 5 от последните 9 издания на турнира за купата. Отделно от тях финал само през последните 10 години играха отбори като Монтана, Локомотив Пловдив, Черноморец Поморие и Пирин Благоевград. И нито един от тях не беше сочен за фаворит в турнира, дори напротив! Но го направиха, защото вярваха в своите възможности и никога не се предадоха на терена. А точно Етър ли ще се предаде? Той никога не се предава! И върви напред с гордо вдигната глава!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)