Избрани Новини
Свищовска гимназия с награда от V-та Национална конференция „Достъп до добра храна”
30-10-2018, 13:15
Снимка:СПГ "Алеко Константинов"
Автор:Мария Христова
Цел на форума е да представи добри практики в сферата на здравословното хранене
Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов” взе участие в V-та Национална конференция „Достъп до добра храна”, която се проведе в Интер Експо Център – гр.София. Тя бе кулминация и завършек на дейностите, проведени в Националната седмица на достъпа до добра храна. Участници в нея бяха експерти по здравословно хранене, шеф Ради Стамболов – най-добрия шоколатиер в страната, шеф Цветомир Николов – главен готвач в един от елитните софийски ресторанти, производители на екологични чисти храни, ученици от цяла България, директори на детски градини и преподаватели.
Цел на конференцията беше да бъдат представени добри практики в сферата на здравословното хранене, с помощта на които да се справим с проблемите на затлъстяването и наднорменото тегло. Представителите на училищата и детските градини споделиха за дейностите, извършени от тях в Националната седмица за достъп до добра храна.
Свищовските ученици от 10б и 11б клас, обучаващи се в професиите „Готвач” и „Ресторантьор”, подготвиха презентация, с която представиха съвместната инициатива с ДГ „Радост“ на тема „Вдъхновението да учиш за храната“. Учениците разказаха на група „Палавници” за добрите и полезни храни и заедно приготвиха здравословни зеленчукови сандвичи с пълнозърнест хляб, плодови шишчета от есенни плодове и плодова салата, овкусена с мед.
Съвместната инициатива класира свищовските ученици в категория „Училищни форуми”. Награда бе пълна кошница със здравословни лакомства на български производители.