Област Велико Търново е готова да посрещне зимата

Мисия

30-10-2018, 14:10

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На среща днес отговорните институции обсъдиха подготовката за тежкия сезон

Общините от област Велико Търново са готови за зимата и имат техническа възможност за осъществяване на снегопочистване по пътните мрежи. Координацията между всички институции е много добра и обменът на информация, както между общините, така и между всички териториални звена и съседните области е денонощен, стана ясно на днешното заседание на  Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. В готовност да се справят с възникването на сложни ситуации са структурите на ОПУ, РД ПБЗН, РЗИ, КАТ, ДАИ, Вик „Йовковци Център за спешна медицинска помощ и Басейнова дирекция – Плевен  
Областният управител проф. д-р Любомира Попова изслуша докладите на общините и териториалните структури. На срещата присъства и заместник областният управител инж. Детелина Борисова, както и директори и експерти от администрацията.
В докладите на общините и териториалните структури бе посочена че, във всички детски заведения и училища са осигурени необходимите количества горива за отопление, вече са подписани договори с фирми за снегопочистването и поддържането на общинските пътни мрежи в градовете. 
Инж. Петя Каразахова, директор на Областно пътно управление докладва, че са осигурени три роторни снегорина и един "БАТ", на дежурство в Свищов, 19 трактора, 49 комбинирани автомобили за разпръскване на пясък и почистване на сняг, 4 пясъкоразпръсквача, 5 лугопръскачки и 14 товаръчни машини. 
"Необходими за областта са 22 000 тона инертни материали, 3500 тона сол и 70 тона сухи химически материали. Към момента са осигурени 100% от солта и около 70% от инертния материал. Направена е хоризонтална маркировка на Прохода на Републиката и по главния път София- Варна, предстои по пътя Русе – велико Търново и Плевен-Бяла. Изсичат се храсти по пътища със затруднена видимост ще следи за изправността на светлините на автомобилите и оборудването им със зимни гуми", каза още инж. Каразахова.
78-те училищни автобуса в 47-те училища в областта са минали технически прегледи и имат зимни гуми. Училищата в областта имат осигурено гориво за зимния сезон.
Направени са поръчки за инертни материали и сол, като голяма част от тях вече са доставени. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов