30 бъдещи майки посетиха търновската гинекология в Деня на отворените врати

Животът

30-10-2018, 14:14

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те научиха и как могат да съхранят стволови клетки на новородените

Близо 30 бъдещи майки посетиха Отделението акушерство и гинекология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в Деня на отворени врати. По време на срещата, старшата акушерка на отделението Албена Василева разясни на бременните всичко, съпътстващо бъдещото раждане, постъпването в болницата и престоя за тях и бебета им там. Всяка от майките има право да избере екипа, който да води раждането й. При раждането по естествен начин екипът включва гинеколога, акушерка и санитар, а в състава на екипа за секцио цезарея влизат и оператор, анестезиолог, асистент - сестра. По време на срещата на бъдещите майки бяха показани и списъците, които съдържат най-необходимите вещи и консумативи, които всяка от тях трябва да подготви предварително за престоя си отделението.
Бременните се запознаха и със старшата акушерка на Отделението по Неононатология Мария Нешева, която им разясни първите грижи за новороденото.
На срещата присъства и директорът на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново – доц. Диана Димитрова, която покани всички в сградата на филиала в понеделник, 5 ноември, когато ще се проведе и безплатен курс по първи грижи за новороденото. В него могат да участват и татковците, и бабите.
В Деня на отворени врати бъдещите майки се запознаха и с възможността след раждането от техните новородени деца да бъдат запазени стволови клетки. Представителят за нашият регион на най-голямата банка за съхранение на стволови клетки в Европа Future Health –Десилава Йочева, запозна и нагледно показа на родилките каква е процедурата по вземане на биологичен материал от техните бебета и възможността да бъде спасен човешки живот в бъдеще от това решение преди раждането.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов