Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“ отбеляза 100 г. от славната победа при Дойран

Мисия

30-10-2018, 14:54

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организации и граждани поднесоха цветя пред паметника на загиналите

По повод 100-годишнината от славната победа при Дойран, Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“, със съдействието на община Свищов, организира честване в памет на последната Дойранска битка, провела се през септември 1918 година. В историята тя остава като особено тежка и кръвопролитна битка, в която под командването на генерал Владимир Вазов българската Девета пехотна плевенска дивизия, в състава на която е и 33-ти пехотен Свищовски полк, отблъсква настъплението на четири английски и две гръцки дивизии.

Програмата, свързана с кръглата годишнина започна с поднасяне на венци пред паметника на загиналите от 33-ти Свищовски полк, на площад „Велешана“ в Свищов. Представители на Сдружението, заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев, председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и секретаря на Общината Любомира Петрова положиха цветя в памет на героичните български воини. Цветя бяха поднесени и от редица организации и граждани, свързани с историческото събитие.

Честването продължи в конферентната зала на к-с „Калето“, където пред свищовската общественост бе представено Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“, към което в последствие се включиха нови членове. Кметът на Свищов  приветства представителите на Сдружението за плама, с който съхраняват историческата ни памет жива и благодари на всички благодетели за дарените материали и средства, свързани с историята на 33-ти пехотен Свищовски полк.  Генчо Генчев беше изключително радостен, че Сдружението е насочило вниманието си и към младото поколение, чрез конкурс за есе на тема: „100 години с факела на Дойранската победа“.

На кръглата годишнина бяха представени три книги, които по различен начин хвърлиха светлина върху славните исторически събития, развили се преди повече от век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов