„Обич“, „родина“ и „благодаря“ са любимите думи на българите

Велико Търново Лайф

31-10-2018, 11:19

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Резултатите са от анкета на проекта „Как беше... на български?“

В навечерието на Деня на народните будители проектът Как беше... на български? направи проучване за българския език, в което се включиха 1000 души от цялата страна. То дава отговори на въпросите кои са любимите думи на българите, какви чуждици използваме най-често в ежедневието си и кои са народните будители, които ни вдъхновяват. Анкетата се провежда онлайн и в нея взимат участие 1000 души от цялата страна. Интересен е фактът, че сред тях има представители на почти всички възрастови групи: 28,3% са на възраст между 18 и 28 години, 28,5 % - между 29 и 39 години, 24,2 % - меджу 39 и 50 години, 18,9 % са на въраст 50+ години.

От всички анкетирани 91,6 % смятат, че ежедневната им реч съдържа повече от 50% български думи. Като любими думи сред отговорите се открояват „обич“, „родина“ и „благодаря“ (посочени са общо от 389 човека). Сред останалите думи, които хората припознават като мили и родни, са „либе“, „обич“, „омая“.

Най-често използваните чуждици пък са „ок“, „мерси“, „супер“, „уикенд“ като при възрастовата група от 18 до 28 години съвсем ествествено като по-често употребявани думи се явяват всички, свързани с технологиите: ъпгрейд, иновация, имейл, копи/пейст, скрийншот, лайк и др.

Сред любимите народни будители на първо място се откроява Васил Левски, който е оставил най-дълбока следа, както в самосъзнанието, така и в езика ни. До него се нареждат имената на Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и много други.

Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от „Две хубави очи“ на Пейо Яворов. Сред любимите автори на участниците са както непреходни български творци като Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, така и автори от ново време като Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.

„Изненадани сме от броя хора, които взеха участие в нашето проучване. Това означава, че много от нас имат отношение към българския език. Иска ни се да вярваме, че и нашата страница „Как беше... на български?“ има принос за това. Започнахме да припомняме хубавите български думи преди година и половина, а вече имаме над 10 000 последователи. Това е проектът, който е на сърце на всеки колега и заедно ежедневно се опитваме да търсим и провокираме употребата на българските думи, за да се разбират посланията по-добре и от повече хора“, разказва Силвия Митова.   

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)