Габровската галерия подреди от фонда си изложба „Пастел”

Велико Търново Лайф

03-11-2018, 10:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С „Голо тяло II” e представен и великотърновският художник Вельо Митев

На 6-ти ноември от 17:30 ч. в ХГ „Христо Цокев” ет. 3 ще бъде открита изложба „ПАСТЕЛ” от фонда на галерията. В експозицията са включени 17 автори, сред които Александър Петров, Никола Николов, Греди Асса, Дянко Колев, Румен Скорчев и др. Подбраните творби са от жанровете портрет, натюрморт и пейзаж. В някои произведения се наблюдават плавни меки преходи между цветовете, а други са изпълнени в ярки нюанси и с повече експресивност.

В ескпозицията са включени пейзажи на известните габровски художници Никола Николов, Дянко Колев, Иван Георгиев.

Никола Николов - дългогодишен председател на СБХ Габрово активизира и утвърждава габровската група на художниците като една от най-дейните. Академик Светлин Русев казва за него: “Преди всичко Никола Николов беше  художник от класа, имаше проста и чиста форма, с дълбок усет за природата и човека.”

Перфектно изчистен до стилизиране е пейзажът „Зима” на Дянко Колев, дългогодишен директор на СХУ за ПИ Трявна и носител на наградата на Община Габрово на изложбата, посветена на празника на Габрово. Природната картина е изпълнена с колорита на сухия пастел – една от любимите техники на художника. Иван Христов-Грога - колега и приятел, споделя: „Цветовете, светлината и сянката в пейзажа при него са овладени до съвършенство.”

Иван Георгиев-Дългия е добре познат на габровската публика, запомнен като изключителен творец, префекционист, който не прави компромиси в творчеството си. Усамотението му с природата е деликатно пресъздадено в неговите творби.

Останалата част от пейзажите в изложбата са от Международен пленер по живопис „Боженци” на художниците: Манфред Агурски, Микаел Аугустинкси и Золтан Ленкей.

Александър Петров-Лавандулата работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция, отличава се с интензивен колорит и подчертана декоративност. В изложбата участва с „Голо тяло”, рисунка на жена в ракурс, изпълнена в топла гама върху студен фон. 

С „Голо тяло II” e представен великотърновският художник Вельо Митев. Рисунката е реалистична, в топла гама, като преобладават розово-кафеникавите тонове, примесени с цинобър и бяло.

Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл творбата „Интериор в огледалото” на Греди Асса не само разкрива креативността на артиста, но показва и неговия вътрешен свят чрез собствената му дълбоко психологическа и откровена себеоценка.

Три рисунки на Румен Скорчев, обединени под общото заглавие “Вдъхновение”, представят човешката фигура, изведена до една нова форма, извън академичните правила. Акад. Румен Скорчев работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Биографията на художника  представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия.

Изложбата може да бъде разгледана до 28.11.2018 г. (сряда).

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов