Свищовска студентка е победител в конкурса на фондация „Еврика” в направление „Икономика”

Мисия

04-11-2018, 12:22

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Петя Маркова получава стипендия в размер на 2 300 лева за учебната 2018/2019 г.

За поредна година Фондация „Еврика” определи студентите, които ще получават именни стипендии в размер на 2 300 лева за учебната 2018-2019 г. По традиция, стипендиите се връчват в 10 области и носят имената на изтъкнати български учени и общественици, оставили ярка диря в основни направления при развитието на науката и техниката. Победител в направление „Икономика” и лауреат на стипендията на името на акад. Евгени Матеев отново е възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Петя Маркова – третокурсничка от специалност „Финанси” е отличена за своите постижения в овладяването на знания в областта на икономиката и стана носител на наградата за 2018-2019 г. В рамките на последните четири години студенти на свищовското висше училище печелят този приз три пъти – Антоно Дичев (2015-2016 г.) и Беатрис Любенова (2017-2018 г.). 

Петя Маркова завършва средното си образование в езикова паралелка на СУ „Николай Катранов” в Свищов и е сред дейните членове на местния Ротаракт клуб. Като студентка има отличен успех и в процеса на обучението си е участвала в редица конкурси, на които е заемала призови места. В национален конкурс участва за първи път и печели първото място, конкурирайки се със свои колеги от икономически специалности в различни български университети с есе на тема „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност”. В него Петя споделя, че „специалист” е дума, която олицетворява положените труд и усилия на човек за постигане на неговите по-рано заложени планове и мечти. „Като всеки млад човек и аз имам своите стремежи и мечти – да пътувам по света, да опознавам различни култури, да инвестирам в своето образование. Но замисляйки се за бъдещето, аз си представям България. Искам да остана да живея тук – в  България. Да работя и да се развивам на родна земя. Да създам семейство и да постигам мечтите си тук – в България. Защото вярвам, че бъдещето на България зависи от нас, младите, които оставайки тук ще го направят по-светло и по-успешно”, пише в есето си Петя Маркова.
Сертификати за стипендиите на победителите в десетте направления на националния конкурс на Фондация „Еврика” за именни стипендии ще бъдат връчени на официална церемония в град София.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов