Осъдиха застраховател да плати 150 000 лв. обезщетение на дъщерята на загинал на жп прелез край Горна Оряховица

Животът

04-11-2018, 14:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зверската катастрофа с две жертви става преди две години край Първомайци

Застрахователно дружество трябва да плати 150 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на дъщерята на бивш футболист в „Локомотив” – Горна Оряховица, загинал при зверска катастрофа на жп прелез в Първомайци преди две години. Решението е на Окръжен съд Велико Търново и може да се обжалва пред Апелативния.

На 25 септември 2016 г. влак удря таксиметров автомобил на жп прелеза при Първомайци. Таксито се управлява от 60-годишен шофьор, а пътник е 66-годишният Костадин Тодоранов –Кецито - бивш защитник от”Локомотив” – Горна Оряховица през 80-те години, към момента на катастрофата продавач на цветя на кооперативния пазар във Велико Търново. При удара и двамата мъже загиват. Около 400 пътници, пътуващи във влака, са свалени и извозени с автобуси до жп гара Горна Оряховица, откъдето продължават пътуването си.

Разследването установява, че причината за настъпилото ПТП е, че водачът И.Л.П. е предприел преминаване без спиране през охраняем железопътен прелез при включена и работеща светлинна сигнализация и при пуснати полугабарити, в нарушение на Закона за движение по пътищата. Експертиза доказва, че таксиметровият шофьор е имал техническа възможност да възприеме влака и предупреждаващата сигнализация преди удара, но въпреки това не е предприел спиране на автомобила. Влакът спира след удара на 400 метра.

Дъщерята на загиналия бивш футболист получава предложение от застрахователното дружество, което имало сключена застраховка „Гражданска отговорност” с таксиметровия шофьор, да получи обезщетение в размер на 90 000,00 лева, което тя отказала, защото, според нея не е било справедливо за преживените от нея болки и страдания. Затова завежда съдебен иск за сумата 200 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди - претърпени болки и страдания, ведно с мораторната лихва от момента на настъпването на смъртта - 25.09.2016 год., до подаване на исковата молба в размер на 22 322,33 лева, както и законна лихва върху главницата от момента на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на обезщетението.

Окръжен съд Велико Търново е уважил иска в размер до 150 000 лв., като застрахователното дружество ще трябва да запрати и близо 6 670 лв. държавна такса.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)